Glas Javnosti

TEŠKO JE POVEROVATI DA OVAKVO ČUDO ARHITEKTURE POSTOJI! Ogroman hram UKLESAN U KAMENU i neverovatne skulpture! (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Smeštene u oblasti grada Aurangabada u indijskoj državi Maharaštra, Pećine u Elori predstavljaju najveći manastirski i pećinski kompleks uklesan u kamenu.

Teško je poverovati da je izgradnja jednog hrama iziskivala uklanjanje 85.000 kubnih metara kamena ukupne težine oko 200.000 tona. Da bi sve bilo još neverovatnije, Kailaša se nalazi u oblasti načičkanoj pećinama koje čine kompleks od 34 svetilišta poznat kao Pećine u Elori.

Smeštene u oblasti grada Aurangabada u indijskoj državi Maharaštra, Pećine u Elori predstavljaju najveći manastirski i pećinski kompleks uklesan u kamenu.

Iako su često korišćene kao svetilišta, ali i mesta gde su hodočasnici noćili, Pećine u Elori su bile i važan trgovinski centar visoravni Dekan.

Starost hramova u pećinama već dugo je predmet rasprava stručnjaka. Još od britanskog kolonijalnog perioda arheolozi i drugi naučnici proučavaju ovaj lokalitet.
Ekspertima nije lako da odrede period tokom kojeg je grupa pećina počela da služi za verske obrede jer se preklapaju tri stila gradnje – budistički, hinduistički i džainistički.

Međutim, saglasili su se da je kompleks prošao kroz tri važna perioda izgradnje: rani hinduistički period (od 550. do 600. godine naše ere), budistički period (od 600. do 730. godine) i kasni hinduistički i džainistički period (od 730. do 950. godine).

Kompleks je ispunjen obeležjima sva tri stila gradnje i ukrašavanja, a svi spomenici i zdanja u stvari su klesani u kamenu.

Reč je o velikom broju pećina, najverovatnije 100 od kojih su 34 otvorene za posetioce – 12 budističkih, 17 hinduističkih i pet džainističkih.

Takođe, u oblasti Elore nalazi se i hram Kailaše koji je nastao pod rukama klesara nakon što je uklonjeno 85.000 kubnih metara kamena ukupne težine oko 200.000 tona!

Sazidan u čast boginje Šive, hram Kailaša skriva veliki broj skulptura raznih bogova, boginja mitoloških stvorenja višnavizma, šaktizma, kao i reljefnih panela na kojima su prikazani motivi indijskih epova Ramajane i Mahabharate, pišu Novosti.

BONUS VIDEO: MILAN ŠARAC: OVO JE PREDVIDELO SMRT TOME ZDRAVKOVIĆA

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP