Glas Javnosti

TERMIN O KOM SE SVE ČEŠĆE PRIČA: Jezivo poreklo reči koju sve više koristi čitava planeta (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Od kako je korona virus započeo svoj "pohod", širom sveta bilo mediji, bilo doktori, bilo običan narod koriste izgraz "desetkovanje" kako bi opisali posledice koje bi kovid mogao da ostavi po čovečanstvo I to ne bez razloga.

Još od 471. godine pre nove ere i konzula Apija Klaudija Sabinjanina Inregilensisa, desetkovanje, poznato i kao decimacija, je čin smanjenja određene vojne grupacije za njen deseti deo. 

Kada je određeni broj vojnika Rimske republike dezertirao tokom bitke protiv Volščana, Apije je naredio da svaki deseti vojnik iz njegove legije bude ubijen. I taj običaj se zadržao u rimskoj vojsci, sa ciljem kažnjavanja čitave jedinice, ali i kao vid slanja poruke drugim kohortama kako ne bi napravile istu grešku. Takođe, ovo je bio i jedan od popularnijih vidova borbe protiv eventualne pobune, s obzirom na to da se dešavalo da zaverenici budu "namešteni" kao deseti i tako okončaju svoj život.

Uglavnom je desetkovanje vršeno kamenovanjem, ali postoje i slučajevi kada je preostalih devet vojnika do smrti tuklo saborca, dok je najbrži i najmanje bolan način bilo ubijanje nožem. 

Poslednji slučaj zabeležen je 1918. godine, kada je italijanski general Luiđi Kadrona desetkovao svoju jedinicu.

 

U današnje vreme termin je do ove godine najčešće bio u upotrebi u sportskoj terminologiji, ali je pojavom korona virusa postao deo svakodnevnog govora širom sveta.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR