Glas Javnosti

SVI IH SE BOJE: Koje četiri životinje imaju najbrži otrov na svetu?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Otrovne životinje oduvek privlače znatiželju naučnika i ljubitelja prirode, no da li ste se ikad pitali koje to životinje imaju najbrži otrov.

Predstavljamo četiri životinje s najbržim otrovom na svetu, a sve četiri žive u Australiji. Računajući čiji je otrov najsmrtonosniji i najbrži, u obzir su uzeli snagu otrova, dozu koju unesu u ljudski organizam i brzinu distribucije.

1. Sidnejski pauk dupljar

Na mestu broj četiri nalazi se pauk. Podsetimo, na Zemlji postoji više od 40 hiljada vrsta paukova i većina je otrovna, no samo nekolicina njih predstavlja opasnost po ljudski život.


Najgori među njima je sidnejski dupljaš. Njegov otrov je 60 puta jači od cijanida, a ako vas ugrize, možete umreti u roku od sat ili dva. Otrov napada nervni sistem koji postaje preopterećen i na kraju se ugasi.

2. Australijska smeđa zmija

Nisu samo pauci otrovni stanovnici Australije, koja je dom za 20 od 25 najsmrtonosnijih zmija na svetu, uključujući i australijsku smeđu zmiju, koja je odgovorna za najviše smrti od ujeda zmije u Australiji. Njen otrov je čak osam hiljada puta jači od cijanida i može da ubije čoveka za manje od sat vremena. I njen otrov napada nervni sistem, tako što ga otrov usporava sve dok se isti ne ugasi. Pritom, otrov sadrži komponentu koja zgrušava krv.

3. Plavoprstenasta hobotnica

Plavoprstenasta hobotnica ima otrov hiljadu puta jači od cijanida. Od ovog otrova čovek može da umre u roku od 20 minuta. Bakterija u njenoj pljuvački stvara ekstremno potentan neurotoksin koji parališe mišiće. Kad ta paraliza dođe do dijafragme i mišića oko rebara potrebne su minute da nastupi smrt.

4. Morska osa

Ipak, jedna od morskih životinja u Australiji ultimativni je ubica, čiji je otrov najbrži i najdjelotvorniji kad su u pitanju njene žrtve.


Glas javnosti/ N01S

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR