Glas Javnosti

Sveta Teodora okajala je svoj greh! A OVO JE SAVET ZA MUŠKARCE ŠTA IM VALJA ČINITI AKO IH ŽENA PREVARI

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Na današnji dan Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju dan svete prepodobne Teodore.

Teodora je svetica koja je živela u petom veku pre nove ere u Aleksandriji.

Na nagovor vračare prevarila je svog muža, da bi potom ostatak svog života provela u pokušaju da okaje ovaj svoj greh.

Odmah nakon čina neverstva počela je da radi savest kod ove žene, ošišala se i obukla muško odelo, pa stupila u muški manastir Oktodekat pod muškim imenom Teodor.

Post, trud, poniznost i molitva ove svetice zadivili su svu manastirsku bratiju. Međutim, neka bludna devica oklevetala je ’Teodora’ tako što je trdila da je sa ’njim’ zatrudnela.

Teodora se nije pravdala nakon ovih optužbi, pa je proterana iz manastira. Sa sobom je povela i dete one bludnice i preuzela brigu o njemu.

Pobedila sva vražja iskušenja: nije se htela pokloniti satani, nije htela primiti jelo iz ruku jednog vojnika, nije htela slušati savete svog muža da mu se vrati – jer sve je to bio samo prizrak đavolski, i čim se Teodora prekrstila krstom, sve je iščezavalo kao dim.

Posle sedam godina primi je iguman u manastir, gde prožive još dve godine, pa se upokoji u Gospodu. Tek tada spoznaše monasi, da je to bila žena, igumanu se javi angel i objasni mu sve. Njen muž tada dođe na sahranu, i osta do smrti u keliji svoje bivše žene.

Sveta Teodora imaše preveliku blagodat Božju: zverove ukroćavaše, bolesti isceljavaše, vodu u suhom bunaru izvede. Tako Bog proslavi istinsku pokajnicu, koja sa junačkim trpljenjem 9 godina kajaše samo jedan svoj greh. Upokojila se 490. godine.

Nekoliko godina kasnije proglašena je za sveticu zato što se smatra da je bila istinska pokajnica koja je junačkim trpljenjem okajavala samo jedan svoj greh, na koji ju je sam Satana nagonio.

Hrišćanstvo propoveda da bi na današnji dan muškarci trebalo da pronađu snagu da svojim ženama oproste greh, kao što je to učinio Teodorin muž.

 

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR