Glas Javnosti

SVEMIR KAO NEPOZNANICA: Saturnovi prstenovi bi mogli da nestanu u budućnosti

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Saturnovi kultni ledeni prstenovi u budućnosti verovatno neće biti vidljivi ljudima koji ih promatraju teleskopima, pokazalo je novo istraživanje koje je preneo CNN. Nova analiza podataka prikupljenih u Nasinoj misiji Cassini, koja je kružila oko planeta između 2004. i 2017. godine, dala je novi uvid u to koliko dugo prstenovi postoje i kada bi mogli da nestanu iz vida.

Zaključci su objavljeni u tri studije u maju.

Naš sunčev sistem i njegove planete nastali su pre oko 4,6 milijardi godina, a naučnici su dugo raspravljali o starosti i poreklu Saturnovih prstenova.

Neki astronomi tvrde da svetli, ledeni prstenovi moraju biti mlađi od očekivanog, jer nisu erodirani i potamneli interakcijama s meteoroidima tokom milijardi godina, prenosi CNN.

Cassinijevi podaci doveli su do otkrića objavljenog 15. maja u časopisu Icarus, koje podupire tu teoriju o prstenovima koji su se pojavili dugo nakon početne formacije Saturna. Dodatne studije, objavljene 12. maja u Science Advances i 15. maja u Icarusu, došle su do sličnih zaključaka.

„Naš je neizbežan zaključak da Saturnovi prstenovi moraju biti relativno mladi po astronomskim standardima, stari samo nekoliko stotina miliona godina“, rekao je Ričard Durisen, profesor astronomije na Univerzitetu Indiana Bloomington i glavni autor dve studije.

„Ako pogledate Saturnov satelitski sistem, postoje i druge naznake da se tamo dogodilo nešto dramatično u poslednjih nekoliko stotina miliona godina. Ako Saturnovi prstenovi nisu stari kao i planeta, to znači da se nešto dogodilo kako bi se formirala njihova neverovatna struktura, a to je vrlo uzbudljivo proučavati“, dodao je.

Istraživači veruju da se sedam prstenova formiralo dok su još dinosaurusi hodali Zemljom.

Saturnovi prstenovi uglavnom se sastoje od leda, a samo mali postotak pripada kamenoj prašini, koju u svemiru stvaraju razbijeni fragmenti asteroida i mikrometeoroidi.


Uočeno je da prstenovi gube mnogo tona mase u sekundi, što znači da im nije preostalo puno vremena, astronomski gledano.

Istraživači procenjuju da će prstenovi postojati još najviše nekoliko stotina miliona godina.

„Pokazali smo da masivni prstenovi poput Saturnovih ne traju dugo“, rekao je Pol Estrada, istraživač u Nasinom istraživačkom centru Ames u Mauntin Vjuu u Kaliforniji i koautor sve tri studije.

Može se nagađati da su relativno maleni prstenovi oko drugih ledenih i gasnih divova u našem sunčevu sistamu preostali ostaci prstenova, koji su nekad bili masivni poput Saturnovih. Možda će u nekom trenutku, u ne tako dalekoj budućnosti, astronomski govoreći, nakon što se Saturnovi prstenovi izbruse, izgledati više poput retkih prstenova Urana, dodao je.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR