Glas Javnosti

SVE NEUDATE DEVOJKE U SRBIJI ZNALE SU ZA OVA 3 RITUALA: Evo kako su otkrivale ko je njihova SRODNA DUŠA

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti / espreso

Predstavljamo vam 3 običaja za koja su nekada sve neudate devojke znale

Među srpskim devojkama nekada je bilo ustaljeno verovanje da devojačka srodna duša traži mušku srodnu dušu ili čeka da je ona sama pronađe.

Kako bi otkrile ime suđenog i skratile neizvesnost i iščekivanje, pomoću raznih običaja, rituala i verovanja nalazile su ljubav svog života.

Predstavljamo vam 3 običaja za koja su nekada sve neudate devojke znale! Ovi običaji danas su se održali samo u retkim ruralnim sredinama.

Ako ste zaljubljeni u nekoga i želite da saznate da li ćete ostatak života provesti sa tom osobom, veruje se da vam u tom otkriću može pomoći zlatni prsten.

Uzmite dlaku iz svoje kose i na nju okačite zlatni prsten, pa stavite dlaku i prsten iznad čaše vode. Veruje se da ako prsten udari tri puta u čašu da će muškarac koga ste zamislili postati vaš suprug.

Prema narodnom verovanju važi mišljenje da pomoću jednog jajeta možete otkriti ime vašeg životnog partnera. Skuva se jaje i iseče belance na polovinu, a žumance mora da ostane celo. Žumance se potom uvalja u so i spoji sa belancetom. Devojka mora da pojede celo jaje, nakon čega odlazi na spavanje, a veruje se da će joj tada voljeni doći u san.

Ali, jedan od najpoznatijih običaja za otkrivanje večne ljubavi jeste ritual sa lopticama od testa za Bogojavljenje.

Testo za ove loptice se pravi isključivo od vode i brašna.

Od testa se naprave četiri loptice, pa se u tri stavi papirić sa imenima simpatija, a četvrta ostaviti prazna.

Loptice se stave u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, na njenom papiriću je napisano ime životne ljubavi koja je devojci suđena.

Ako je na površinu izašla prvo prazna loptica onda devojka još uvek nije upoznala svoju srodnu dušu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR