Glas Javnosti

SVE JE POSTALO PAMETNO, PA I ČARAPE: Istraživači smatraju da bi njihov proizvod mogao mnogo da pomogne rizičnim pacijentima

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Istraživači iz Medicinskog centra Veksner pri Univerzitetu u Ohaju testirali su pametne čarape PUP (Patient is Up), razvijene od strane medicinske kompanije Palarum, čija je sposobnost da smanje padove među rizičnim pacijentima piše Medgadget.

Čarape sadrže senzore pritiska koji upozoravaju negovatelje kada pacijent pokušava da ustane. Poput potrebe za odlaskom u toalet. Zatim, senzor bežičnim putem upozorava negovatelja koji je najbliži pacijentu da mu pruži pomoć.

Nedavno obavljena studija pokazala je da je ovakav sistem značajno smanjio stopu pada kod pacijenata sa visokim rizikom.

- Oko 30 odsto padova u bolnici se može sprečiti, tako da je neophodno utvrditi bolje načine da zaštitimo naše pacijente od pada dok su u bolnici - ističe istraživač Tina Bodin koja je uključena u studiju.

Trenutni pristupi ponekad uključuju senzore pritiska u krevetima ili sedištima, ali oni često daju lažne alarme, što dovodi do smanjene efikasnosti takvih sistema.

S druge strane, sistem koji je razvio Medicinski centar pri Univerzitetu u Ohaju upozorava tri najbliža negovatelja, a zatim sledeća tri ukoliko neko iz prvog tima nije u prostoriji u ruko od jednog minuta. Sistem prelazi na poziv za sve osoblje u roku od 90 sekundi.

- Tokom naše studije, primetili smo nula padova kod pacijenata koji su nosili ove čarape dok je prethodno beleženo četiri pada na 1.000 pacijenata u danu - navodi drugi istraživač Tami Mur.

Vreme odgovora medicinske sestre kretao se od sekunde do 10 minuta, a srednje vreme odgovora je 24 sekunde.

Samo 0,2 odsto alarma su bili lažni.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR