Glas Javnosti

SVE BOLJE RAZUMEMO KOSMOS: Teleskop Džejms Veb snimio do sada neviđene detalje Tarantule Nebule

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Teleskop NASA Džejms Veb snimio je do detalja kakvi do sada nisu viđeni maglinu Tarantula, što će omogućiti bolje naučno razumevanje kosmosa, saopštila je ta američka agencija u utorak.

U saopštenju je naznačeno da je Vebova infracrvena kamera (NIRCam) prikazala detalje regiona u kom se stvaraju zvezde u maglini Tarantula.

Region svemira u kom se nalazi Tarantula Nebula poznat je pod imenom 30 Doradus, a karakterišu ga prašnjavi filamenti koji podsećaju na noge dlakavog pauka. Tarantula je već dugo omiljen prostor za astronome koji istražuju formiranje zvezda.Zahvaljujući Vebovim infracrvenim instrumentima visoke rezolucije sada su ljudima po prvu put vidljivi hiljade mladih zvezda, udaljene pozadinske galaksije i detaljna struktura gasnih i prašnih struktura ove magline.

Teleskop DŽejms Veb radi prvenstveno u infracrvenom spektru, jer je svetlost objekata u udaljenom kosmosu bila, kako to naučnici objašnjavaju, razvučena u ovu talasnu dužinu tokom širenja Univerzuma, pišu Sremske vesti.


Teleskop je otkrio da je šupljina u centru magline Tarantula izdubljena zračenjem koje izvire iz skupa masivnih mladih zvezda, koje izgledaju kao bledoplave tačke.

To zračenje je nošeno zvezdanim vetrovima, a Vebov bliski infracrveni spektrograf uhvatio je jednu mladu zvezdu kako baca oblak prašine oko sebe, kaže NASA.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR