Glas Javnosti

SUDIJA KOJI SAMO JEDNU ZAKLETVU NIJE POGAZIO: Zakletva mnogo jaca od 'Sluzimo Srbiji'!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Zakleo se jedan Sudija iz jednog malog mesta u Srbiji da ce da brani otadzbinu i da sluzi Srbiji, pa kad bese nevolja po otadzbinu isti nosise uniformu u tatinu i maminu kucu svo vreme, dok su drugi krvarili po Srbiji.

Bese to najlepsa vojnicka uniforma Srpske Vojske cuvena „M-93“, pobednicka uniforma, sa najlepsim grbom belim dvoglavim srpskim orlom sa macevima na crvenoj pozadini.Medjutim ratna dejstva se okoncase, Srbija neporazena, trn u oku americkom globalizmu i imperijalizmu, prodje vise godiba, uniforma i dalje cuvena, nosi je ponosito svaki drugi Srpski seljak, onaj pravi cisti gorstak, mudar, ziva intelegencija, kome ne treba vestacka kupljena privatna diploma kakva je danas moda.

Ali posle toliko vremena isti Sudija se seti da tuzi svoju Srbiju za ucesce u ratu iz tatine i mamine kuce i to da mu Sudi njegov Sud gde radi, jer verovatno iz razloga dosla americka moda novac je merilo, a zakletva „Sluzimo Srbiji“, ne vazi ili tumaci da se zakleo „Da Sluzi Narodu“ zemlji koje vise nema, a bila jednom jedna zemlja na brdovitom Balkanu. Sud kao Sud dobru apanazu sa kamatom dosudi Sudiji za ucesce u ratu iz tatine kuce uz pomoc Vojnog zastupnika. Bese tu Sudija prvi kada treba novac da se uzme, odlican borac, boljeg Srbija u toj borbi nije imala, po hitnom postupku tuzi i naplacuje od svoje drzave.

Obican vojnik koji je krvario ne bese dorastao Sudiji u borbi za novac, resio Sudija, mozda po necijem nalogu da se Srpska cuvena vojnicka uniforma „93“ izbruka po ulicama sirom Srbije, jer treba da bude nepopularna u narodu. Zapad to voli.I opet Srbija plati na veliko, ali plati i Sud, bi da se varos ugasi.
No dalje bese da Srbi rekose da Sudija nije za Sud i on ode kod novog poslodavca, sveze dosavseg iz penzije u cvetu starosti Advokature i tu on krenu od segrta prvo na crno zanat, zatim kada treba opet neki novac od Srbije da se uzme valjalo bi resi Advokat da segrtu da da bude kalfa i da malo radnog staza i opet Srbija plati.

 

Radise Majstor i prvo segrt, pa posle kalfa neko vreme i bi to lepo, ko je od koga ucio i cemu i kojoj majstoriji, ko sta kog naucio, ali bese lepo, veza neraskidiva, vole sve sto vole mladi.Nego narod kao narod Srpski sazaljive prirode, brzo zaboravlja i prasta, rekose daj da damo Sudiji da bude opet Sudija, ali da polozi zakletvu opet, smatrajaci da je pre „Sluzio Narodu“ zemlji koje vise nema, pa da ce sada postovati Srpsku drzavu, a i novu zakletvu „Sluzimo Srbiji.Medjutim Vuk dlaku menja, ali cud nikada po onoj narodnoj. Jedva docekao vlast i onaj atribut Sudija, jer bez toga ga narod Srpski ne prepoznaje i odmah poce da sprovodi istu Sudijsku vlast, ali ne da deli pravdu, vec krenu sa pesmom u stilu turbo folka „Ne moze nam niko nista jaci smo od sudbine“ na velika vrata udje u Sud, nedostajase trubaci da ga uvedu. Odjeknulo na veliko, varos neka zna, bese kao onaj lep jesenji bogat vasar, kada je sin trazio ocu „Kupi mi, kupi babo pecenja jareceg“ i bi pecenja jareceg.

Sudija sada pod novom zakletvom „Sluzi Srbiji“, pa rece nece na odmor, jer ga niko ne upisuje, pa mu lepse od odmora opet da tuzi svoju drzavu Srbiju, sada svoj Sud gde radi i opet isti Sud da mu Sudi, ali da mu zastupnik bude njegov mentor i tako bi, mentor jedva doceka svog ucenika da zastupa i da naplati stetu, sada u pomoc dolazi Civilni zastupnik drzave i istu pomoc cini kao Vojni. Velika steta bese i opet Srbija plati, plati i Sud, ugled Suda izvanredan, narod prepoznaje, kazu bolje stanje nikad vidjenije u Sudu.Ali Sudija kao pravi, samo jednu zakletvu verno cuva i drzi, zakletvu svom bivsem poslodavcu mentoru Gospodinu Advokatu, ne zna se da li je zakletva bila na Kuranu, ali ocigledno na necemu jeste, da ce verno da sluzi svom mentoru i da ce u rad da uzima i trazi svaki predmet gde bude bio njegov mentor, jer jednostavno to je ono pravo dogovor kucu gradi, tako da Sudija mentorstvo postuje i to je za pohvalu.

Tumace Sudija i Advokat zakon prema pravilima kako bese u inkviziciji, narod edukuju, usmeravaju jer narod je slep, a oni rodjeni kao „Vodje“ kod Radoja Domanovica i gle cuda nizu se predmeti jedan po jedan.
Narod ne zna kako da dodje do Sudije i Advokata pa se najavljuju kod konobara jednog kafica da im u toku pauze dok doruckuju obezbede termin da ih uzmu Sudija i Advokat, jer je ta zakletva mnogo jaca od „Sluzimo Srbiji“.
Gleda narod Srpski i gleda, od divote ne mogase da se nagleda kakva Zakletva koja se ne gazi i stoji postojano.
Zakletva kao sa Zapada, odakle duvaju cesto razni vetrovi, iako se mrtvaku glava okrece na zapadu kod Srba Pravoslavne veroispovesti.
No narod je svestan Sunce izlazi sa Istoka i tamo sija.

Zasijace sigurno jednog dana Sunce sa Istoka.

(Glas javnosti/Kursumlija Bez Cenzure) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR