Glas Javnosti

Stručnjaci za arheologiju i antropologiju otkrivaju: Ovo su tri najstarija arheološka nalazišta na svetu!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Iz pronađenih fosila evidentno je da su naši preci koristili kameno oruđe pre oko 2,5 miliona godina i iako se ljudsko poreklo može pratiti do tada, još uvek se vodi rasprava o najstarijem arheološkom nalazištu na svetu.

Drevni ljudi počeli su da lutaju Zemljom pre oko 5 do 7 miliona godina kada su majmuni u Africi prohodali na dve noge.

Stručnjaci za arheologiju i antropologiju rekli su za časopis „Lajv sajens“ da imaju tri kandidata za tu titulu. Jedan je u Keniji, dok su druga dva u Etiopiji.

Prvi od tri kandidata je tzv. Lomekvi 3, gde se nalaze kosti hominoida i kameni artefakti. Nalazi se na niskom brdu u zapadnoj Turkani u Keniji, a veruje se da su stare oko 3,3 miliona godina, prema studiji objavljenoj 2015. u časopisu „Nejčer“.

Njegovo otkriće 2011. označilo je novi početak istraživanja velikih arheoloških nalazišta u svetu. Istraživači su rekli da je artefakte verovatno napravio Australopithecus afarensis koji ih je koristio za razbijanje oraha.
„Lomekvi 3 je najstarije poznato arheološko nalazište na svetu", napisao je koautor studije Džejson Levis, pomoćnik direktora Instituta za istraživanje sliva Turkane.
Iako nisu svi ubeđeni u drevnost kamenog oruđa pronađenog na tom mestu, svi naučnici slažu se da je Lomekvi 3 kontroverzno arheološko nalazište

 

Neki arheolozi, kao što je Džonatan Sahle, viši arheolog na Univerzitetu Kejptaunu u Južnoj Africi tvrde da nedvosmisleni dokazi o najstarijem arheološkom nalazištu na svetu dolaze u obliku kamenog oruđa starog 2,6 miliona godina iz reke Kada Gona u Etiopiji.
Za razliku od naučnog rada o Lomekviju 3 koji je tek nedavno objavljen, Sahle je istakao da se istraživanje reke Kada Gona odvija već decenijama i da je izdržalo akademsku kontrolu.
Štaviše, kameno oruđe je najverovatnije napravio gracilni australopitekus, koji je živeo u istočnoj Africi pre oko 2,5 miliona godina. Fosili pronađeni u blizini kamenog oruđa pripadali su prvim ljudskim precima koji su pravili sofisticirano kameno oruđe.

 

David Braun, profesor antropologije na Univerzitetu „Džordž Vašington“ rekao je da će, ako terenski rad ne potvrdi Lomekvi 3 kao najstarije arheološko nalazište na svetu, njegov sledeći izbor biti Ledi-Geraru u Afaru, u Etiopiji, koji datira pre oko 2,8 miliona godina.
U radu iz 2015. objavljenom u časopisu „Sajens“, istraživači su pronašli delimičnu hominoidnu vilicu sa zubima u Ledi-Geraru. Datirali su fosil i ispitali starost okolnog sedimenta kako bi utvrdili iz kog vremena potiče.
Međutim, Sahle je izrazio sumnju u datiranje ove lokacije jer je ona možda mlađa od 2,8 miliona godina, kako tvrde istraživači.
Sahle je naglasio da lokalitet Gona i dalje ima najbolje nedvosmislene dokaze o najstarijem arheološkom nalazištu na svetu.
Ali koji god od tri kandidata da dobije titulu najstarije arheološko nalazište, sva tri čine da piramide u Gizi stare 4.500 godina, a Stounhendž, star otprilike 5.000 godina, deluju kao male bebe

(Glas javnosti/Sputnjik) 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR