Glas Javnosti

STRUČNJACI UTVRDILI: Mozak je najsličniji testisima, ovi organi imaju mnogo više zajedničkih crta nego što se na prvi pogled veruje

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Muškarce koji previše vremena razmišljaju o suprotnom polu često optužuju da misle pogrešnom "glavom".

Ironično, nova studija je pokazala da je ljudski mozak najsličniji testisima.
Stručnjaci iz Portugala kažu da mozak i testisi imaju neverovatno mnogo genetskih sličnosti. Zanimljivo je da ovo nije prvi put da naučnici navode da ovi organi imaju mnogo više zajedničkih crta nego što se na prvi pogled veruje, piše Kurir.

Verovali ili ne, postoji studija koja ukazuje da kvalitet sperme pozitivno utiče na inteligenciju muškaraca. U novoj studiji, tim naučnika sa Univerziteta Aveiro ispitivao je proteine 33 različita tkiva, uključujući srce, creva, jajnike, placentu i grlić materice.

"Iznenađujuće ali ljudski mouak i testiti imaju najviši broj zajedničkih proteina, više nego bilo koji drugi organi", naveli su istraživači u radu objavljenom u žurnalu Kraljevskog društva otvorene biologije.

Ne samo da su ova dva "regiona" slična, već su praktilno identična! Studija je pokazala da se ljudski mozak sastoji od 14.315 različitih proteina, a testisi od 15.687. Porešenjem njihovih tkiva, naučnici su pronašli neverovatnih 13.442 proteina koji su isti.

Dodatnom analizom gena, utvrdili su da od 33.689 gena u 15 ljudskih organa, mozak i testisi imaju najviše genetskih sličnosti.

Iako mozak svakodnevno naporno radi, dok testisi "sede" i čekaju seks, stručnjaci ukazuju da i jedan i drugi imaju veliku potrebu za energijom zbog čega su posebno ranjivi na oksidativni stres - disbalans slobodnih radikala i antioksidanata u telu koji može da ošteti ćelije i tkivo. Kako bi se odbranili od toga, i mozak i testisi su stvorili sopstvenu krvnu barijeru kako bi držali štetne supstance na distanci. Kod mozga, ova barijera sprečava toksične elemente da prodru do moždanog tkiva, a kod testisa, ovaj omotač je vitalna komponenta muške plodnosti

Kako su mozak i "jaja" postali toliko slični? Naučnici smatraju da je za to odgovorna evolucija, odnosno da je prirodna selekcija koja je stvorila moderne ljude isto tako uticala i na način kako su mozak i testisi evoluirali.

"Ovo je neistražena tema i veza između ovih organa treba da se pojasni jer bi to pomoglo u razumevanju disfunkcija mozga i testisa", naveli su istraživači.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR