Glas Javnosti

СТОЛИЦА УБИЦА: АКО ПРЕВИШЕ ВРЕМЕНА ПРОВОДИТЕ СЕДЕЋИ ЧИНИТЕ ВЕЛИКУ ШТЕТУ СВОМ ОРГАНИЗМУ; ОВО СУ САМО НЕКИ ОД ПРОБЛЕМА КОЈИ СЕ ЈАВЉАЈУ УКОЛИКО ДУГО СЕДИТЕ

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Курир.рс/ од 18.10.2018.

Кажу да је човеку његово тело храм. А ево како једна обична канцеларијска столица може да сруши његове темеље.

Истраживања кажу да просечна особа током живота проведе око 90.000 сати на радном месту, од чега је више од две трећине времена задњица углавном залепљена за столицу. Чак и ако у току дана направимо паузу и скокнемо на ручак или на кафу - опет седимо. А кад дођемо кући, поново се углавном седи или лежи, што значи да нам већина живота пролази у некретању. А то је више него погубно за здравље!

 

Покрените се
Седење је човеку, баш као и ходање, природно стање и ако у том положају не проведе много времена, није штетно. Али ако седимо осам сати дневно на једном месту, конкретно за канцеларијским столом, то нас дословно убија. Дакле, није проблем у седењу, него у времену које проведемо седећи.
Људско тело је програмирано да изводи бројне покрете. Последица тога што је већина нас неактивна и што свакодневно изводи идентичне (успорене) и малобројне радње јесте та да мишићи нису довољно активни (атрофирају) и због тога тело постаје хронично слабо.

Како седење делује на мишиће
Посао мишића је да покрећу кости и зглобове. Њихов неправилан рад их измешта из њиховог природног положаја, а то ствара неприродан притисак на цело тело, што резултира боловима. На пример, главобоља је само симптом стања у којем је глава на другом месту од оног на ком би иначе требало да буде. Исто је и с кичмом, рукама и ногама, који из истог разлога боле људе који много седе. Томе ваља додати и погубан утицај седења на наш пробавни тракт (метаболизам), крвне судове и респираторни систем.

 

Ток хране, кисеоника и крви у нашем организму јако је поремећен кад мирујемо и кад смо у истом положају, а и наше когнитивне способности (концентрација, памћење, мишљење...) такође су успорене.

Постоји ли решење


Да - покрените се! Устаните са столице, искористите сваки тренутак да се прошетате и бавите неком физичком активношћу. Колико год вам било напорно, пењите се степеницама уместо лифтом, истегните се, прошетајте на сваких пола сата и устаните од радног стола кад год је то могуће. Посао неће побећи, а здравље хоће уколико и даље наставите да седите. И после посла се активирајте. Не мора то бити одлазак у теретану или фитнес центар, али гледајте да прошетате бар два километра. Тако ћете тело одржати у форми, подмазати зглобове, прочистити плућа, покренути циркулацију и метаболизам и много лакше заспати. Једном речју, избећи ћете бројне здравствене проблеме.

 

Глас јавности/ Курир.рс/ од 18.10.2018.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR