Najgori deo putovanja je često sam let. Redovi na aerodromu, bezbednosne provere, skupa hrana i piće na terminalu, i beskrajno čekanje za ukrcavanje mogu lako uništiti radost odlaska na odmor. Ako tome dodate putnika koji je bolestan, neprijatnog putnika pod uticajem alkohola, deteta koje stalno vrišti i udara u sedište, ili nekoga ko pokušava da izvede TikTok trik da zauzme vaše mesto, možete izgubiti strpljenje pre nego što avion čak i poleti.
Iako mislite da se pridržavate osnovnih pravila bontona u avionu, stjuardese i stjuardese tvrde da većina putnika zaboravlja jedan ključni aspekt – a to je ono što jedemo i pijemo tokom leta. Kabinsko osoblje otkriva pet stvari koje nikada ne bi trebalo naručiti u avionu.
Intenzivno mirisna hrana
Biti u zatvorenom metalnom prostoru sa nekoliko stotina stranaca, udišući ustajali reciklirani vazduh, već je dovoljno neprijatno – a situacija postaje još gora kada neko otvori kesu grickalica sa intenzivnim mirisom.
Jedna anonimna stjuardesa rekla je da su kukuruzni orasi jedan od najvećih krivaca. "Oni su ukusni, ali neki od njih mirišu užasno čim otvorite pakovanje", rekla je ona. Posebno je istakla prženu verziju sa ukusom roštilja, dodajući: "Kada ih otvorite, osećate se kao da nešto gori u avionu." Slično tome, luk, beli luk, roštilj i kisele grickalice sa ukusom takođe ostavljaju neprijatan miris, pa ih je bolje izbegavati.
Topli napici i meso, evo šta izbegavati
Većina putnika teško da se odupre kafe i čaja kolica koje kruže među putnicima tokom leta. Međutim, bivša stjuardesa savetuje da i dalje preskočite ova pića. Kako objašnjava, avioni koriste rezervoare za pijaću vodu, koja može da ostane u rezervoarima duže vreme bez odgovarajućeg čišćenja. "Ne postoji način da se sa sigurnošću zna kada je rezervoar poslednji put očišćen. To je plodno tlo za bakterije."
Većina dugih letova nudi obroke sa mesom, ali savet stjuardesa je da ih izbegavate zbog bezbednosti. "Svakako verujete stjuardesama kada je u pitanju skladištenje mesa, ali svi znamo da ponekad postoje kašnjenja i tehnički problemi. Ako se hrana ne skladišti pravilno ili je predugo ostala na sobnoj temperaturi, rizik od trovanja hranom dramatično se povećava. Zamislite trovanje hranom u avionu? Ne, hvala!", dodala je ona.
Mnogi putnici vole da popiju piće da se opuste tokom leta, ali stjuardese upozoravaju da kombinacija velike nadmorske visine i alkohola može biti opasna. Pored činjenice da alkohol može da vas dehidrira, može povećati rizik od nesanice, mučnine i glavobolje. Prema jednoj stjuardesi, koktel bladimeri je posebno loš izbor jer je veoma slan i dodatno pogoršava dehidraciju. "Uvek savetujem putnicima da piju vodu", rekla je ona.
Ako se pitate šta je najbolje naručiti tokom leta, sada imate odgovor – obična voda je uvek najbolji izbor.
Glas javnosti /B06S