Glas Javnosti

STARIJI OD HILANDARA I GRAČANICE: Manastir u srcu Srbije zovu NOVIM OSTROGOM, ovde se dešavaju ČUDA (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Manastir Sveti Roman je jedan od najstarijih srpskih manastira za koje je vezano verovanje o ostvarenju svih želja.

Postoji verovanje da svetac kome je ovaj manastir posvećen ispunjava sve dobronamerne molitve. Do sada su zabeleženi slučajevi da bolesni uz redovne molitve i post odlaze zdravi iz ovog manastira u blizini Aleksinca.

Prema svedočenju mnogih sveštenih lica, manastir Sveti Roman je nastao početkom 9. veka, šti znači da je stariji od Hilandara, Žiče, Gračanice, Sopoćana i mnogih drugih. Na žalost, ne postoje podaci ko je tvorac prvog zdanja ove svetinje, a današnje zdanje je drugo ili treće po redu jer je manastir nekoliko puta rušen, odnosno iz temelja obnavljan.

Printscreen/Youtube

Karakteristično za ovu svetinju je da ima vrlo niske ulaze, kako bi se sprečilo ili otežalo razbojnicima koji su je neretko pljačkali i rušili. Manastirski zvonik je veoma upečatljiva građevina jedinstvena u celom Pomoravlju, a manastir je u prošlosti bio poznat kao mesto za lečenje psihičkih bolesnika.

Svi koji posete ovo sveto mesto imaju priliku da se poklone nad moštima Svetog Romana. Vernici po predanju treba da dođu sa iskrenom molitvom i da piju vode sa izvora i tako da se Svetom Romanu obrate za pomoć.

Printscreen/Youtube

Ovaj svetac prema predanju ispunjava sve dobronamerne želje i ovo mesto je sve popularnije među vernicima i turistima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP