Glas Javnosti
posta

STARI OBIČAJ U SRBA: Da ide kao voda!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Zbog čega kada nam je nešto važno u životu neko od starijih prospe vodu za nama?

Kada nam je razgovor za posao veoma važan, kada polažemo težak ispit ili se spremamo na put, dešava se da neko od starijih ukućana za nama prospe vodu. Bilo da za vama prospu čašu ili lavor vode, efekat je isti. Naime, veruje se da će tim činom voda odneti lošu energiju, a da će posao koji treba da završite "ići kao voda".

Interesantno, obično se ovaj ritual obavlja na kućnom pragu. Verovanje da tu žive duše naših predaka veoma je staro, kao i to da su oni naši čuvari. Stoga prolivanje vode baš preko kućnog praga ima dublju simboliku. Polivanje vodom ili prosipanje vode za nekim star je srpski običaj, koji vuče korene još iz paganskih vremena kada smo bili mnogobošci. Prema verovanju, prosipanje vode za nekim donosi sreću, a vrši se u cilju da posao krene, da se ispit uspešno položi, da se neko lako i srećno vrati s puta. Prolivena voda simbolizuje pokretnost, lakoću kretanja, glatku i snažnu, kao kada se prolije voda. Nekada se u tim slučajevima kaže: "Neka ide čisto i bistro kao voda!"

Voda kao izvor života, može da spere svu nečistoću, negativnu energiju, može da odagna zlo a da donese uspeh, sreću i blagostanje. Zbog svega toga prosipa se baš voda za nekim, a ne neka druga tečnost. Isto tako, izgovaranjem želje dok neko odlazi, zbog verovanja u magijsku moć reči, garantuje uspeh onome koji je pošao na put. Ako možemo da razumemo nemogućnost borbe protiv više i neizvesne sile na koju nemamo uticaj, onda možemo i da razumemo i potrebu čoveka da ovim ritualom koji nije zaboravljen pomogne svom bližnjem. Pa, ukoliko vam se ovo desi, a nekad budete i skroz mokri, nemojte se ljutiti dobronamernosti vaših baka, majki ili sestara.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR