Glas Javnosti

STARA VIŠE OD 1.000 GODINA: Najpotpunija i najstarija hebrejska Biblija mogla bi da dobije 50 mil USD na aukciji

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Staro je zlato, ili u slučaju hebrejske Biblije (Starog zaveta) koja je stara više od 1.000 godina, to je ogromnih 50 mil USD.

Aukcijska kuća Sotbiz dobila je zadatak da tokom jednog od svojih događaja proda Kodeks Sasun, najstariju i najpoptpuniju hebrejsku Bibliju (Tanah) iz 9. veka, koja predstavlja glavnu vezu između svitaka sa Mrtvog mora i današnje Biblije.
- To je vitalni kamen temeljac ljudske istorije - rekao je Ričard Ostin, globalni šef za knjige i rukopise aukcijske kuće Sotheby’s. Procenjuje se da će najvredniji istorijski dokument ili rukopis koji se ikada pojavio na aukciji biti prodat po ceni između 30 i 50 mil USD. Hebrejska Biblija sadrži sve 24 knjige podeljene u tri dela – Petoknjižje, Proroci i Spisi, prenosi portal Ekapija.

Pre nego što bude stavljen na aukciju 16. maja 2023, Kodeks Sasun putovaće širom sveta od Londona 22. do 28. februara do Tel Aviva, Dalasa, Los Anđelesa i Njujorka.
- U Kodeksu Sasun otkrivena je monumentalna transformacija u istoriji hebrejske Biblije - rekla je Šeron Liberman Minc, viši stručnjak za judaiku u Sotbijevom odeljenju za knjige i rukopise. - Biblijski tekst u formatu knjige označava kritičnu prekretnicu u načinu na koji sagledavamo istoriju Božanske reči kroz hiljade godina i predstavlja transformativni dokaz o tome kako je hebrejska Biblija uticala na stubove civilizacije – umetnost, kulturu, zakon i politiku – vekovima - napomenula je ona.


- Kodeks Sasun dugo je imao cenjeno i legendarno mesto u panteonu preživelih istorijskih dokumenata i neosporno je jedan od najvažnijih i jedinstvenih tekstova u ljudskoj istoriji - rekao je Ričard Ostin. - Sa takvom eminencijom, Kodeks ima neuporedivo prisustvo i značaj koji se može izneti samo iz više od hiljadu godina istorije." Kupce bi interesovalo da saznaju da je Kodeks Sasun, iako je rukopis star 1000 godina, u odličnom stanju i stariji od Alepskog kodeksa i Lenjingradskog kodeksa, drugih dobro poznatih ranih hebrejskih Biblija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR