Glas Javnosti

Šta se krije ispod debelih slojeva leda na Antarktiku? (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Da li je moguće da je Antarktik bio dom drevnih civilizacija? Mnogi su decenijama spekulisali o tome, a istoričari su 1929. godine pronašli drevnu mapu koja je zauvek promenila pogled na drevne civilizacije.

Piri-Rajs mapu je napravio jedan od najpoznatijih turskih oficira 1513. godine, i to sastavljajući mnogo starije mape koje je pronašao.

Najšokantniji detalj te mape jeste da je na njoj Antarktik oslikan bez leda. Stvar je u tome što je Piri-Rajs mapa toliko precizna, da uključuje i detaljne geografske osobine Antarktika, iako je kontinent zvanično otkriven tek 300 godina kasnije.

Ipak, Piri-Rajs mapa nije jedina drevna mapa koja na šokantan način prikazuje Antarktik. Pored nje postoji i mapa Orons Fajn iz 1521. godine koja čak prikazuje i reke i jezera na Antarktiku čije postojanje su potvrdile satelitske fotografije.

Kako je moguće da ove mape uopšte postoje? Ko je to obišao našu planetu i sastavio mape u vreme kada Antarktik još uvek nije bio pod ledom?

Da li je moguće da je Antarktik bio dom drevnih civilizacija? Mnogi su decenijama spekulisali o tome, a istoričari su 1929. godine pronašli drevnu mapu koja je zauvek promenila pogled na drevne civilizacije. Piri-Rajs mapu je napravio jedan od najpoznatijih turskih oficira 1513. godine, i to sastavljajući mnogo starije mape koje je pronašao. Najšokantniji detalj te mape jeste da je na njoj Antarktik oslikan bez leda.

Stvar je u tome što je Piri-Rajs mapa toliko precizna, da uključuje i detaljne geografske osobine Antarktika, iako je kontinent zvanično otkriven tek 300 godina kasnije. Ako ćemo već pričati o Antarktiku, moramo prvo nešto znati o njemu. Antarktik je peti po veličini kontinent na našoj planeti. Pre oko 170 miliona godina, on je bio deo superkontinenta koji se nazivao Gondvana. Pre oko 25 miliona godina, Antarktik se odvojio od Gondvane. 

Najinteresantnije je to što Antarktik nije oduvek bio prekriven ledom. U dalekoj prošlosti, on je bio prekriven šumama i naseljen različitim oblicima života.

Takođe je interesantno da je naučna ekspedicija koja je sprovedena ove godine otkrila niz fosila dinosaurusa na Antarktiku starih oko 71 milion godina. Većina njih pripada praistorijskim morskim reptilima, pticama, pa čak i patkama koje su naseljavale ovaj kontinent u dalekoj prošlosti.

Međutim, to što je na Antarktiku bilo života i to što nije bio pod ledom ne znači i da je on bio sedište neke drevne civilizacije. Dokaze o tome će biti mnogo teže naći.
Ipak, profesor Hapgud veruje da je moguće da se neka civilizacija u dalekoj prošlosti razvila na Antarktiku. On veruje da su stanovnici Antarktika pobegli sa tog kontinenta kada je došlo do prirodnih katastrofa koje su ga prekrile ledom.

Interesantno je da su mnogi ljudi naveli da su otkrili nekakve građevine na ledenom Antarktiku. Neki istraživači čak veruju i da se ispod debelih slojeva leda nalaze džinovske piramide.
Pogledajte ove snimke i recite nam šta vi mislite.

Izvor: Sada malo blog

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR