Glas Javnosti

ŠTA RADITI KADA VAŠ MALIŠAN GRIZE: Postoji pojašnjenje i razlog kako ispratiti taj fenomen

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Neki pojašnjavaju stručnjaci da je pojava kod dece u mlađem uzrastu da se grizu neka vrsta ispoljavanja usamljenosti i agresije. Drugi iapk tvrde da se na taj način nadomešćuje ljubav prema drugoj osobi u neverbalnom dobu, šta je zapravo istina.

Jedan od najčešćih razloga zbog kog deca ujedaju sve oko sebe u ovom uzrastu je činjenica da im niču zubi. Kako biste znali da je ovo u pitanju, važno je da obratite pažnju na to da li dete ima običaj da grize i druge stvari poput glodalica, igračaka, svog jastuka ili korica knjiga. Detetu bi u ovoj situaciji trebalo nuditi nešto gumeno za žvakanje ili mazati kreme koje umiruju desni.

Istražuju svet - Od svog rođenja deca istražuju svoju okolinu koristeći pre svega svoja usta kao vodič. Sve što dohvate ona će staviti u usta kako bi se sa tim bolje upoznala. 

Vama će to zvučati čudno jer vi koristite druge senzore poput dodira, njuha ili vida da se upoznate sa predmetima u svom okruženju, međutim deca najviše veruju čulu ukusa. Ujedanje je samo jedna od metoda sakupljanja informacija.


Način da iskažu nezadovoljstvo
 - Kada su deca zbog nečeg nezadovoljna, ljuta, pa čak i zbunjena, njihova uobičajena reakcija je ujedanje. To je zapravo njihov prvi odgovor na jake emocije koje još ne znaju kako da obrade. Slično udaranju druge dece, ujedanje je praktično impulsivna odluka.

Potrebna im je aktivnost

Iako se ovo ponašanje smatra normalnim, ono ne sme da prođe nekontrolirsno. Kao roditelj morate dete da odvojite od osobe koju je ugrizla, potvrditi njegovu frustraciju, objasnite mu da njegovo ponašanje nije dobro i da mu date drugi način da se izrazi. U ovom slučaju je veoma važno biti dosledan i svoje metode preneti i na vaspitače u vrtiću.


Traže vašu pažnju
 - Neverovatno je koliko brzo i lako deci postane dosadno, čak i kada ne znaju šta to zaista znači. Uvek im je potrebna neka aktivnost koja će im držati pažnju. Ono što najviše deca vole su aktivnosti koje uključuju odrasle i drugu decu.

Možda ste bili previše okupirani drugim stvarima i niste primetili koliko malo vremena ste provodili sa svojim detetom, a ujedanje je njegov način da zatraži vašu pažnju, piše Avaz.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR