Glas Javnosti
Posta

ŠTA MOŽETE SAMI URADITI NA VAŠEM KLIMA UREĐAJU BEZ POMOĆI SERVISERA?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Održavajte klimu prateći ove savete

Postoji mnogo načina na koje možete održavati sistem klimatizacije koji su jednostavni i jeftini, čak i ako o tome ne znate baš ništa, prenosi Telegraf.rs.

1. Operite vazdušni filter jednom mesečno

Redovna promena vazdušnog filtera je verovatno najbolja stvar koju možete da uradite za održavanje klima-uređaja. Srećom, to je takođe jedna od najlakših stvari i može se uraditi za samo nekoliko minuta. Makar jednom mesečno operite filter; sve što vam treba jeste hladna voda, a ukoliko je filter baš prljav koristite sredstvo za odmašćivanje.

Filter za vazduh funkcioniše tako da sprečava čestice poput peruti, prljavštine i prašine da se infiltriraju u prostorije vašeg doma, ali filter za vazduh može efikasno da funkcioniše samo ako je čist i nije zatrpan viškom čestica.

Kada su vazdušni filteri previše prljavi da bi efikasno radili, ne samo da će to dodatno opteretiti vaš klima-uređaj, već može i uticati na kvalitet vazduha u vašem domu.

2. Održavajte zavojnice čistim

Zavojnice za klimu su važna komponenta klima-uređaja koje funkcionišu tako što pomažu rashladnom sredstvu da apsorbuje toplotu i hladi vaš dom. Vremenom, kalemovi postaju izolovani prljavštinom, što smanjuje količinu toplote koju mogu da apsorbuju.

Kao rezultat toga, vaš klima-uređaj mora da radi jače da ohladi vaš dom. Da biste izbegli nepotrebno opterećenje klima-uređaja, vodite računa da kalemovi budu čisti. Postoji mnogo načina na koje to možete da uradite, ali preporučujemo da počnete tako što ćete očistiti područje oko kondenzatorske jedinice (spoljne komponente).

3. Proverite "peraja"

Unutar svakog sistema za klimatizaciju nalaze se kondenzator i isparivač koji imaju takozvana peraja. Vremenom se ova peraja mogu saviti i uzrokovati nedovoljan protok vazduha. Da bi vaš klima-uređaj efikasno funkcionisao, redovno proveravajte "peraja" da biste bili sigurni da se nisu savila.

4. Pregledajte odvod kondenzata

Odvod kondenzata je sastavni deo svakog sistema za klimatizaciju. Vremenom se ovaj odvod može začepiti, što otežava drenažu.

Da biste održavali klima-uređaj i bili sigurni da efikasno funkcioniše, povremeno proveravajte da li odvod kondenzata pravilno eliminiše vodu. Ukoliko primetite da voda ne odlazi kako treba, uklonite prepreku.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP