Glas Javnosti

Šta je najbolje doručkovati za lakše mršavljenje? Nije isto za muškarce i žene

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

I muškarci i žene moraju da se pridržavaju određene ishrane da bi izgubili težinu, ali ne iste. Naime, nova studija naučnika sa Univerziteta Vaterlo u Kanadi pokazala je da bi muškarcima koji žele da smršaju bilo preporučljivo da za doručak pojedu prepečeno pecivo sa namazom, dok bi ženama bilo bolje da izaberu jaja

Ugljeni hidrati su bolji za muškarce, a masti za žene

Studija, koja je koristila matematički model metabolizma muškaraca i žena, pokazala je da metabolizam muškaraca, u proseku, posle kraćeg posta bolje reaguje na obrok bogat ugljenim hidratima kao što su ovas i žitarice, dok su žene pogodnije. na obrok sa većim sadržajem masti, kao što su omlet i avokado .

„Način života je važan faktor u našem ukupnom zdravlju“, rekla je vodeći autor studije Stefani Abo, doktorant primenjene matematike.

„Vodimo zauzet život, pa je važno da razumemo kako naizgled nebitne odluke, na primer šta da jedemo za doručak, mogu uticati na naše zdravlje i nivo energije. Bilo da pokušavate da smršate, održite težinu ili samo održite energiju, važno je da razumemo uticaj ishrane na metabolizam“, dodala je ona.

Istraživanje rodnih razlika 

Studija je pokušala da popuni prazninu u istraživanju o razlikama u načinu na koji muškarci i žene obrađuju masti.

„Često imamo manje podataka o telu žena nego o muškim telima“, rekla je Anita Lejton, profesorka primenjene matematike i katedra za istraživanje matematičke biologije i medicine Kanade 150.

„Izgradnjom matematičkih modela zasnovanih na podacima koje imamo, možemo brzo testirati brojne hipoteze i prilagoditi eksperimente na načine koji bi bili nepraktični sa ljudskim subjektima.

„Pošto žene u proseku imaju više telesne masti od muškaraca, mogli biste pomisliti da bi koristile manje masti za energiju, ali to nije slučaj“, rekla je Lejton.

„Rezultati modela sugerišu da žene skladište više masti odmah nakon obroka, ali i sagorevaju više masti tokom posta“, objasnila je ona.

Polne razlike u organizmima

U zaključku, autori tumače da je povećano oslanjanje na metabolizam masti kod žena rezultat polnih razlika u jetri i masnom tkivu.

„Konkretno, ženska jetra usmerava više glicerola u glukoneogenezu, što posledično povećava njenu brzinu. Međutim, ženska jetra štedi više glikogena od muške jetre, što rezultira smanjenom glikogenolizom i nižim izlučivanjem glukoze u poređenju sa muškim modelom. Ovo smanjenje arterijske glukoze podstiče oksidaciju slobodnih masnih kiselina kiselina u drugim organima i tkivima, isključujući mozak.

Računarska biologija nudi obećavajuće puteve za prečišćavanje modela metabolizma celog tela. Integracija podataka i parametara specifičnih za pol u višeslojne okvire ima potencijal da poboljša naše razumevanje ljudskog metabolizma i njegove modulacije po polu. Uzimajući u obzir složenu međusobnu povezanost organa, hormona i metaboličkih puteva, ovi modeli mogu pružiti vredan uvid u osnovne mehanizme koji pokreću metaboličke odgovore specifične za pol“, objašnjavaju autori.

U budućnosti, autori se nadaju da će izgraditi još složenije verzije svojih modela metabolizma i proširiti razmatranje pola uključivanjem faktora kao što su težina, starost ili faza menstrualnog ciklusa.


Glas javnosti/K03S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR