Glas Javnosti

SRPSKA PREZIMENA NESTAJU! U Srbiji 120.000 stanovnika nosi isto prezime

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, deset najčešćih prezimena nosi preko 700.000 stanovnika Srbije.

Prezime Jovanović je najzastupljenije i nosi ga više od 120.000 građana naše zemlje. Postoje izuzetno česta prezimena, dok s druge strane neka prezimena su retka i iščezavaju.

Najčešća prezimena u Srbiji su patronimska, nastala po imenu oca kaže Branko Todorović, sekretar Društva srpskih rodoslovaca "Poreklo".
 
"Po zastupljenosti to su Jovanović, Petrović, Nikolić, Marković, Đorđević, Stojanović, Ilić, Stanković...", navodi on.

Uglavnom se završava na "ić"
 
On ističe da se prezimena kao pojava sreću još u srednjem veku. Nekada se menjaju s generacije na generaciju, a nekada se nasleđuju kroz generacije. U ostalim krajevima Srbije se ne ustaljuju sredinom 19. veka već mnogo kasnije.
 
Na primer, na prostoru Kosova i Metohije koje je kasnije oslobođeno od Turaka, prezimena se ustaljuju tek posle Prvog svetskog rata. Uobičajeno je da se srpska prezimena završavaju na "ić", ali su česti i završeci na "in" kao kod prezimena Milin, Tošin ili "ov" kao kod prezimena Petrov.

Retka prezimena nestaju
 
Srbi ne moraju nužno imati prezime koje je etimološki od srpske reči.
 
"Ono što će se verovatno dogoditi na sledećem popisu stanovništva jeste da će neka prezimena nestati, ako ih je nosio mali broj osoba. Iščeznuće jer se broj stanovnika naše zemlje smanjuje. Neka retka prezimena gde imate jednu porodicu ili mali broj njih koji ga nose, moguće da će se ugasiti i da ih više neće biti. Danas ima iščezlih prezimena, odnosno prezimena koja više niko ne nosi, a do pre sto godina je bilo ljudi koji su se tako prezivali", zaključuje Todorović, prenosi Sputnjik.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR