Glas Javnosti

SREĆA PA JE PREDALEKO: Ogromna crna rupa nalazi se na 1,9 svetlosnih godina od Zemlje

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Gledajući kosmički, na korak od nas, astronomi su došli do neverovatnog otkrića.

Ušuškana u sazvežđu Akvila, samo 1900 svetlosnih godina od Zemlje, nalazi se Gaja BH3, crna rupa zapanjujućih razmera.

Sa neverovatnih 33 puta većom masom od Sunca, Gaia BH3 je najmasovnija crna rupa zvezdane mase ikada identifikovana u našoj galaksiji.

Ono što je posebno intrigantno je njena skromna priroda i tiho kruženje oko zvezde pratioca, ne skrećući pažnju na sebe, piše „Science Alert“, prenosi Zimo.

To je vrsta otkrića koja se desi jednom u životu naučnika, primećuje astronom Paskvale Panuco iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja i član grupe koja istražuje ovu crnu rupu, izražavajući iznenađenje koje deli šira astronomska zajednica.

Crne rupe zvezdane mase, nastale iz ostataka eksplozija supernove masivnih zvezda, obično su oko 65 puta veće od mase Sunca. Uprkos procenama koje sugerišu da bi u Mlečnom putu moglo biti do 100 miliona, one su i dalje neuhvatljive zbog nedostatka emisije vidljive svetlosti.


(Foto: Jutjub)

Astronomi se oslanjaju na indirektne metode kako bi razotkrili ove kosmičke enigme, često posmatrajući neobična kretanja obližnjih zvezda uhvaćenih u gravitacionu zamku crne rupe.

Gaia, svemirska opservatorija koja precizno mapira zvezde Mlečnog puta, igra ključnu ulogu u toj potrazi.

Radeći od 2013. godine, Gaina precizna merenja pružaju neprocenjiv uvid u univerzum. Iako se četvrto objavljivanje podataka još čeka, otkriće Gaia BH3 bilo je previše značajno da bi se ćutalo, što je navelo astronome da objave svoja otkrića pre roka, što je učinjeno objavljivanjem istraživanja u časopisu Astronomy & Astrophysics.

Binarni sistem koji se sastoji od Gaia BH3 i njegove prateće zvezde nudi tragove o poreklu crne rupe. Posebne karakteristike zvezde, uključujući njenu starost i elementarni sastav, sugerišu složenu kosmičku istoriju koja je kulminirala stvaranjem supermasivne crne rupe.

Modeli sugerišu da je niska metalnost zvezde igrala ključnu ulogu u njenoj evoluciji, otvarajući put za stvaranje crne rupe tako neverovatnih proporcija.

Dok astronomi željno iščekuju dalja otkrića iz Gaia-inih predstojećih izdanja podataka, otkriće Gaia BH3 služi kao primamljiv pregled kosmičkih čuda koja tek treba da se otkriju.


Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR