Glas Javnosti

SPUŠTEN TELESKOP U BAJKAL: Rusi u potrazi za misterioznim česticama manjim od atoma (FOTO+VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Naučnici iz Rusije spustili su podvodni teleskop u jezero Bajkal, najdublje i po zapremini najveće slatkovodno jezero na svetu.

Savremeni uređaj tragaće za neutrinima, sitnim česticama koje je izuzetno teško pronaći bez pomoći kristalno čiste vode.

Bajkal-GVD, porinut tokom vikenda, pokušaće da traži ove subatomske čestice, koje kako se navodi dolaze iz svemira, sa ciljem da otkrije odakle tačno potiču.

Visoko energetske kosmičke čestice je izuzetno teško pronaći, ali će postavljanje teleskopa u ogromno vodeno telo, u kojem nema nečistoća, povećati šanse za njihovim pronalaskom, pišu svetski mediji.

 

Bajkalsko jezero u Sibiru je čuveno po ogromnoj dubini i kristalno čistoj vodi, a naučnici ga smatraju savršenim mestom za ovakav uređaj.

Uz nove prikupljene informacije, naučnici veruju da će moći da nauče više o tome šta se dešavalo u svemiru milijardama godina unazad.

Zbog toga što neutrini jedva da imaju masu i putuju približno blizini svetlosti, smatra se da do Zemlje dolaze skoro nepromenjeni od trenutka svog nastanka.

Bajkal-GVD je postavljen 3,5 kilometara od obale na dubini od 750 do 1.300 metara.

 

Prema rečima Maksima Libanova, nuklearnog naučnika iz Ruske akademije nauka, projekat je koštao oko 34 miliona dolara.

Govoreći na ceremoniji porinuća, nuklearni istraživač i akademik Grigorij Trubnikov nazvao je projekat trijumfom ruske nauke i međunarodne saradnje, navodeći da će teleskop omogućiti bolji uvid u neutrine nego što je to bilo moguće ranijih godina.

Projekat je razvijen u saradnji sa naučnicima iz Češke, Slovačke i Poljske.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR