Glas Javnosti

SPREMITE SE ZA SPEKTAKL: Ove godine u Srbiji dva NEBESKA FENOMENA, Mesec stiže u NESVAKIDAŠNJEM IZDANJU

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ove godine će se u Srbiji videti dva astronomska fenomena koja su u vezi sa Mesecom, navodi astronom i saradnik Matematičkog fakulteta u Beogradu, Vladimir Đošović.

U toku je faza punog Meseca i ta pojava se može videti na nebu na svakih 29,5 dana, pa se tako može desiti da u jednom mesecu dva puta dođe do tog fenomena, rekao je Đošović koji je objasnio da Mesečeva orbita nije kružna, već njegovo rastojanje od Zemlje varira, pa će tako 13. jula ove godine dva nebeska tela biti najbliža ove godine i tada će mesec takođe biti i pun.

- Njegov disk će biti najveći na noćnom nebu ove godine i taj fenomen se zove super Mesec. Ono što je nama astronomima značajnije desiće se 13. maja, a to je pomračenje Meseca koje će se videti sa cele jedne Zemljine polulopte - istakao je za RTS Đošović, a prenosi Sputnjik.

Kako objašnjava, postoji uvreženo mišljenje kako su pomračenja meseca česta i dodaje kako su pomračenja Sunca zapravo češća. Objasnio je da tako izgleda, jer se pomračenja Sunca ne vide sa tako velike površine Zemlje kao pomračenja Meseca.

- Tako je u Srbiji samo u Subotici moglo da se potpuno vidi pomračenje Sunca 1999. godine, a posle toga dugo vremena kod nas nije moguće videti totalitet te pojave, već samo delimična pomračenja - rekao je Đošović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP