Glas Javnosti

SPREMITE SE, BIĆE GUSTO: Asteroid danas PROLEĆE između ZEMLJE I MESECA!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Asteroid 2020 SW sutra će se značajno približiti planeti Zemlji i projuriti pored nje, na udaljenosti koja je mnogo manja od one između Meseca i Zemlje.

Stručnjaci smatraju da će 2020 SW proći na udaljenosti od 27.000 kilometara, ali da neće udariti u Zemlju, stoga nema razloga za paniku.

Kako bismo vizuelno predstavili o kakvoj se udaljenosti radi, treba spomenuti kako je Mesec od nas u proseku udaljen 384.000 km. Ovaj asteroid će proći na udaljenosti od oko 2,1 prečnika naše planete.

To znači da će 2020 SW sutra oko 13 sati proleteti bliže od nekih televizijskih i meteoroloških satelita, koji kruže na oko 35.888 km iznad naših glava.

Naučnici još nisu utvrdili tačnu veličinu asteroida, ali ne radi se o preterano velikom objektu. Pretpostavlja se da je ova svemirska stena velika između 4,4 i 9,9 metara. Dodaju da on neće biti vidljiv golim okom.

Ovaj asteroid otkriven je tek prošle nedelje, 18. septembra, a izgleda da će bliski susret između njega i Zemlje, zauvek promeniti njegov život. Naime, radi se o tako malom asteroidu da se očekuje kako će Zemljina gravitacija promeniti njegovu putanju.

(Glas javnosti/Index.hr)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR