Glas Javnosti

SPOJILE SE DVE CRNE RUPE: Signal o ovoj 'bombi' u svemiru putovao do planete Zemlje sedam milijardi godina

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Vest o suudaru dve crne rupe putovala je na planetu Zemlju sedam milijardi godina. Pri ovom sudaru u svemir je ispuštena energija koja se može meriti sa snagom energije 85 naših Sunca.

Signal od tog svemirskog događaja putovao je sedam milijardi godina da stigne do Zemlje ali i dalje je bio dovoljno jak da u maju prošle godine aktivira laserske detektore u SAD i u Italiji.

Naučnici kažu da je sudar dve crne rupe proizveo jedno jedinstveno telo mase 142 puta veće od našeg Sunca.

Nauka već dugo zna za postojanje i manjih i puno većih crnih rupa. Ali ova opservacija predstavlja novu klasu tzv. crnih rupa srednje veličine koje imaju masu od 100 do 1.000 naših Sunca.

Analiza poslednje od njih stiže kao rezultat međunarodne LIGO-VIRGO saradnje koja vrši upravljanje nad tri sistema za otkrivanje gravitacionih talasa u Americi i Evropi.

Laserski interferometrijski instrumenti 'slušaju' vibracije u prostor-vremenu koje stvaraju zaista kataklizmični kosmički događaji - a od 21. maja 2019. sve njih je pokrenuo oštar signal u trajanju od svega jedne desetine sekunde.

Kompjuterski algoritam izračunao je da su izvor poslednji momenti dve spiralne crne rupe - jedne mase 66 puta veće od našeg Sunca, a druge 85 puta veće.

Udaljenost od ovog spajanja procenjena je na 150 milijardi kilometara.

- To je neverovatno, zaista - kaže profesor Nelson Kristensen iz opservatorija na Azurnoj obali u Francuskoj.

- Ovaj signal je putovao sedam milijardi godina. Znači, taj se događaj dogodio na pola postojanja našeg svemira i sada je mehanički pomerio detektore ovde na Zemlji.

Kolizija dva svemirska objekta velikih kao 85 naših Sunca okupila je mnoge naučnike jer se njihovo razumevanje o tome kako nastaju crne rupe od umirućih zvezda ne može da se osloni na događaj ovih razmera.

Zvezdama će, kad iscrpe svoje nuklearno gorivo, kolabirati njihova jezgra i nastaće crna rupa - ako su dovoljno velike. Ali fizički zakoni koji su, pretpostavlja se, 'na snazi' unutar zvezda, sugerišu da je nastanak crnih rupa unutar mase od 65 do 120 puta veličine Sunca - nemoguć. Umiruća zvezda koja bi mogla da nosi takve objekte, sama bi se raspala i iza nje ne bi ostalo ništa.

Ako su naučnici u pravu, tada je najverovatnije objašnjenje za postojanje objekta mase 85 naših Sunca taj da je to rezultat jednog još većeg spajanja crnih rupa.

A to, veruje profesor Martin Hendri sa Univerziteta u Glazgovu, ima implikacije na način kako je svemir nastao.

- Ovde govorimo o hijerarhiji spajanja, mogućem putu da se stvore sve veće i veće crne rupe. Kko zna... možda se ova 142 solarne mase velika crna rupa spoji s još većom i onda nastanu super ogromne crne rupe kakve se nalaze u središtu galaksija.

(Glas javosti/BBC/Telegraf)

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR