Glas Javnosti

ŠPIJUNAŽA U VREME NEMANJIĆA: Kako je Stefan Nemanja ostajao korak ispred svih zahvaljujući velikom broju uhoda?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Špijuni su stari gotovo koliko i samo čovečanstvo, a takozvane "uhode" predstavljale su jedno od glavnih oružja začetnika loze Nemanjića, Stefana Nemanje.

O obaveštajcima su pevali i srpski guslari, a primer je „Ženidba Dušanova“, u kojoj „stare varalice“ Latini obmanjuju carskog izaslanika Todora i uvlače srpskog vladara u zamku. Spasava ga maskirani junak Miloš Vojinović koji koristi pravilo: „Pretvaraj se da si slabiji i time nahrani protivnikovu aroganciju“.

Arhivi srednjovekovne Srbije su uništeni, ali samo njeno nastajanje na prostoru civilizacijskog „vizantijskog komonvelta“ dokazuje da su Srbi u jednom trenutku postali dostojni protivnici Vizantinaca, čije ime i danas označava majstore tajne diplomatije, špijunaže, pretvaranja i obmane, koji umeju da „zavade dva oka u glavi“, pišu Novosti.

Hroničari i uhode Romejskog carstva u prvim zapisima o Slovenima u 5. veku kao njihove dobre strane navode hrabrost i dovitljivost, a kao najveće slabosti sujetu i razjedinjenost.

Preokret je doneo Nemanja, koji je za kratko vreme veštom kombinacijom ratova i diplomatije stvorio stabilnu i uspešnu državu. Iz istorije je odavno poznato da je pronicljivo i pravovremeno donosio odluke kada da povede rat protiv Vizantije, a kada da teatralno prizna poraz caru Manojlu Komninu i sačuva narod od propasti. Ovaj ga, suprotno svim dotadašnjim pravilima, nije ubio nego ga je uzeo za saveznika, iako je Nemanja pre toga protiv Vizantije sklapao saveze sa nemačkim krstašima Fridriha Barbarose i Mlečanima.

S druge strane srpski veliki župan je bio najefikasniji zaštitnik vizantijskih zapadnih granica, kada je to bilo u interesu Srbije.

Kako je Nemanja kontaktirao sa tim ljudima širom Evrope u vreme pre telekomunikacija? Kako je znao njihove tajne namere? Kako je znao dokle sme da ide u svojoj rizičnoj politici, okružen moćnim susedima, Ugarskom kraljevinom i Romejskim carstvom? Kako je donosio prave odluke u pravo vreme?

O tome nisu sačuvani pisani tragovi, ali iz opisa hroničara krstaškog pohoda koji je prošao kroz Srbiju može se naslutiti da je Nemanja imao izviđače i uhode na svakom koraku.

Krstaški hroničar piše da ih Srbi neprestano motre iz šuma i da svaki pokušaj vojske da skrene sa puta u sela radi pljačke osujećuju srpske lako pokretljive, nevidljive i precizne srpske lukonoše.

Ovakav opis ipak ne objašnjava kako je Nemanja, na primer, unapred saznao da će lukavi venecijanski dužd Dandolo promeniti prvobitni cilj četvrtog krstaškog pohoda 1204. koji se umesto oslobađanja Svete zemlje pretvorio u razaranje Vizantije.

Da bi predupredio stradanje Srbije, Nemanja je uoči tog pohoda ugovorio politički brak između duždove unuke Ane i svog sina Stefana, budućeg prvovenčanog kralja. Zahvaljujući tom braku Srbija je preživela krstaško pustošenje i pokrštavanje Balkana kao jedina nedirnuta pravoslavna zemlja.

Ovo je samo jedan primer bezbroj uspešno donesenih odluka u nemanjićkoj Srbiji, koje se mogu objasniti samo mrežom ljudi koji su donosili dobre informacije, „očima i ušima vladara“, na koje je daleka uspomena sačuvana i u narodnoj epskoj poeziji.

(Izvor: Glas javnosti/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR