Glas Javnosti

Šokantan podatak: Majčino mleko na crnom tržištu košta 600 evra, kupuje se zbog imuniteta, zbog hemoterapije i očuvanja energije

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ljudi svašta probaju kako bi očuvali svoje zdravlje i lepotu, ali nekada možda treba imati granicu. Mišljenja stručnjaka su podeljena kada se vodi polemika o ovoj temi. Šta vi mislite?

Majčino mleko je zdravo za bebe ali, šta je sa odraslima. U svetu ga možete kupiti, odrasli ga piju zbog imuniteta, energije i pomaže im kod hemoterapije.

Stručnjaci su podeljeni u vezi sa tim da li je majčino mleko zdravo samo za bebe, a kod nas je tabu tema! Zato pitamo i da li treba da ga pijemo i da li o tome ćutimo, jer oni koji su ga probali, završili su na stubu srama.

- Ja kao pedijatar, prevashodno, moram da istaknem važnost majčinog mleka za ishranu odojčadi i dece do dve godine - rekla je doktorka Tanja Cvetanović, dečiji lekar.

- Problem dojenja datira još od prošlog veka. Procenat dece koja su dojena samo u prvih šest meseci, što je standard, je svega 13 odsto. Cilj SZO je da to bude 50 odsto - kaže ona.
- Cena majčinog mleka na crnom tržištu je i do 600 evra za litar. Crno tržište ima svoje zakone, nikome ne bih preporučila da tamo kupuje. Za sad nema nekih istraživanja koja pokazuju da majčino mleko pomaže odraslim ljudima, ali može da ima placebo efekat ili neke druge efekte - rekla je nutricionistkinja Branka Mirković.

(Glas javnosti/Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR