Glas Javnosti

SNEŽNI LEOPARDI KAO UGROŽENA VRSTA: U Indiji živi svega 718 jedinki ove životinje

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo okoline Indije objavilo je da procene govore da u zemlji ima 718 snežnih leoparda koji se svrstavaju među ugrožene vrste.

Ministarstvo je navelo da je u okviru „Svetske procene populacije snežnog leoparda“ u Transhimalajskom regionu ispitano područje od 120.000 kvadratnih kilometara kako bi se utvrdio njihov broj.

U saopštenju se navodi da rezultati istraživanja za period 2019-2023. pokazuju da broj snežnih leoparda u Indiji iznosi 718, što je 10 do 15 posto svetske populacije ovih životinja.


Naglašeno je da je utvrđivanje broja snežnih leoparda važan korak zbog njihove uloge super predatora u himalajskom ekosistemu ali i za otkrivanje pretnji njihovim staništima i promena uzrokovanih globalnim zagrevanjem.

Međunarodna unija za očuvanje prirode proglasila je snežnog leoparda za ugroženu vrstu, jer je broj ovih životinja u opasnosti iz mnogo razloga, od krivolova do razvoja infrastrukture.

Snežni leopard vrsta je velike mačke koja nastanjuje planinske predele Centralne i Južne Azije.

Snežni leopardi nastanjuju planinske i potplaninske zone na nadmorskoj visini od 3.000 do 4.500 metara, a prisutni su i na manjim visinama.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR