Glas Javnosti

SMEH JE LEK, A EVO I ŠTA OTKRIVA O NAMA: Naši odnosi traju duže kada se ZAJEDNO SMEJEMO

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Skloniji smo smehu ako poznajemo osobu koja priča vic.

Smeh je jedan od načina na koji možemo saznati da li je osoba srećna ili ne, a nedavna naučna otkrića takođe su dokazala da nam smeh može pomoći da saznamo više o drugima, ali i o sebi.

Različita istraživanja su pokazala da smeh može odgonetnuti više od toga koliko je osoba srećna - a evo kako možete upoznati druge, ali i sebe, upravo kroz smeh.Prepoznavanje spontanog i dobrovoljnog smeha

Postoje dve vrste smeha. Prvi je spontani smeh i karakteriše ga nekontrolisana reakcija na nešto što nas zasmejava - poput urnebesne šale - i on proizvodi prepoznatljiv zvuk koji je teško lažirati. S druge strane, dobrovoljni smeh se proizvodi namernim zvukom i to je vrsta smeha koju stvaramo kada želimo pristojno da odreagujemo na lošu šalu. Studije su pokazale da nam dobrovoljni smeh može pomoći da bolje prepoznamo osobu koja se smeje jer se proizvodi na nameran i kontrolisan način.

Unsplash/Hamid Tajik

Skloniji smo smehu ako poznajemo osobu koja priča vic

Imate li u društvu nekog određenog prijatelja ili omiljenog komičara koji vas uvek nasmeje? Nauka kaže da je smejati se nekome ili sa nekim najverovatnije zbog poznavanja te osobe. Često su nam vicevi smešniji ako ih je ispričao neko koga poznajemo, poput prijatelja ili poznatog komičara.Najviše se smemo kad smo s prijateljima

Prema Robertu Provineu, psihologu sa Univerziteta u Marylandu, 30 puta je veća verovatnoća da ćemo se nečemu nasmejati kada učestvujemo u razgovoru sa drugim ljudima. Studija je takođe pokazala da nas ne zasmejavaju šale, već naš način reagovanja na druge kako bismo im pokazali da ih volimo i razumemo, piše Žena.hr.

Unsplash/Hamid Tajik

Naši odnosi traju duže kada se zajedno smejemo

Tokom istraživanja koje je sproveo psiholog sa Univerziteta Berkeley, Bob Levenson je zamolio parove da razgovaraju o osetljivim stvarima poput onoga šta ih je živciralo u vezi sa njihovim partnerom. Studija je pokazala da, kada su se parovi u razgovoru koristili smehom i osmehom, osećali su se bolje odmah nakon razgovora o osetljivoj temi. Takođe su izjavili da su zadovoljniji svojom vezom i da su duže zajedno.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR