Glas Javnosti

Широм света ове животиње почеле да шетају, стручњаци тврде да постоји кривац

Zanimljivosti
Autor: alo.rs

У зависности о којој је врсти реч, медведи обично спавају зимски сан око четири или пет месеци у години, а некима је потребно и осам месеци. Но, ове зиме све се променило.

Медведи широм света буде се из зимског сна више од месец дана пре "распореда". За све то крива је ова зима која је била једна од најтоплијих досад, пише "Дејли мејл", а преноси "24 сата".

Извршна директорка московског зоолошког врта Светлана Акулова најавила је да су се њихова два хималајска медведа пробудили месец дана раније. Буђење су очекивали у априлу.
Особље зоолошког врта свакодневно је пратило медведе у фебруару и приметило је да су они много активнији од нормалног, што указује на то да су ускоро спремни за потпуно буђење.

Наши зоолози припремали су се да се медведи пробуде раније због ненормално топле зиме - рекла је Акулова.

Како не би шокирали пробавни сустав медведа, зоолошки врт је припремио непрестани низ малих оброка. Медведи ће имати честе, али нискокалоричне оброке попут јабука, крушки, салате, поврћа, док ће им се мед, риба и ораси поступно додавати у храну.

Алична је ситуација и у другим деловима Русије, као и у целом свету. У Вороњежу, становница градског зоолошког врта, смеђа медведица Маша пробудила се месец дана раније након што су радници зоолошког врта приметили да је њен сан необично лаган и да је осетљивија на звукове него иначе. Слично се догодило и с два смеђа медведа у зоолошком врту Коркеасари у Хелсинкију у Финској који су се пробудили средином фебруара након само два месеца зимског сна.

- Имамо мање снега ове зиме, а температуре су биле више од нормалних, што узрокује да се медведи пробуде и траже ужину - рекао је Енди Тиминс, биолог из Њу Хемпшира.

У неким је крајевима ова зима је била тако топла да неки медведи нису ни спавали зимски сан.

Неколико медведа у Сибиру, пробудило се у децембру, јер су локалне температуре биле око 10 степени Целзијуса. Иначе, медведи не утону у зимски сан пре него што температура падне испод 10 степени.

У Њу Хемпширу су рекли да су медведе почели виђати већ у фебруару.

И код нас медведи не спавају

А ове светске трендове испратили су и домаћи медведи па су тако Зоран са Таре и Милош са Јадовника изашли из брлога већ почетком фебруара. Тада су само стидљиво провиривали из свог ушушканог брлога, а до сада су се већ поприлично разбудили, рекао је тада др Душко Ћировић, професор на Биолошком факултету у Београду и руководилац пројекта за праћење медведа у Србији.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR