Glas Javnosti

Sigmund FROJD tvrdio je da ovih PET osobina odlikuju psihički JAKE ljude: Jednu stvar NIKAD ne rade

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Prema Sigmundu Frojdu jaki ljudi sebi nikako ne dozvoljavaju neke stvari, zato su i korak ispred drugih.

Sigmund Frojd, otac psihoanalize, osnivač je ključnih teorija o ljudskom umu, uključujući ego i superego. Njegova istraživanja o nesvesnom uticala su umnogome na psihologiju i terapiju i pronilla su poglede na ove naučne discipline. Kao figura od neverovatnog značaja u razumijevanju ljudske psihologije smatrao je da mentalno izdržljive osobe krase sledećih pet osobina.


1. Ne žale se na svoju sudbinu

Mentalno jake ličnosti jednostavno neće praviti žrtvu od sebe i trošiti vreme na žaljenje koje ne donosi promenu. Svaka zrela osoba zna da je život u našim rukama, kao i da je ključno da uzmemo stvari u svoje ruke i potrudimo se da izađemo iz situacije koja nam ne donosi ništa dobro.


2. Vrlo su jednostavni

Sigmund Frojd je smatrao da što je osoba zanimljivija i složenija, njen unutrašnji svet je jednostavniji. Trud da budemo u miru sa sobom i da u našoj glavi ne vlada konfuzija i preterana zamršenost je od presudnog značaja za zdravu psihu.


3. Ne svađaju se i ne vode prazne rasprave

Frojd je jednom prilikom rekao: "Psi vole svoje prijatelje i ujedaju neprijatelje, sasvim suprotno ljudima koji nisu sposobni za čistu ljubav i koji uvek mešaju ljubav sa mržnjom." Osobe koje imaju samopouzdanja neće tek tako upasti u isprazne rasprave, jer znaju da se istina ne rađa u sporu i konfliktu.


4. Dobro poznaju sebe i ne plaše se da izađu iz zone komfora

"Voleti i raditi srodne su sposobnosti koje su znak pune zrelosti", reči su čuvenog naučnika, a tumačio ih je na sledeći način:

"Upoznati sebe i osloboditi se straha jeste ključ sazrevanja svakog. Čovek mora da otkrije šta istinski voli i želi da radi. Na životnom putu jako je važno da ne radimo stvari koje se od nas očekuju ili koje se podrazumevaju. Svoj pun potencijal možemo ostvariti ako slušamo sebe."


5. Neprestano uče nove stvari

Jake ličnosti nikada ne prestaju da uče i da rade na poboljšanju svojih mentalnih sposobnosti. Učenje novih stvari omogućava čoveku da ovlada mnogim poljima.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR