Glas Javnosti

ŠI PUTER ZLATA VREDAN: "Tečno zlato" iz Gane prilika za odličan posao u Srbiji

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kada je leta 2018. godine prvi put otišla u Ganu, Kikinđanka Dragana Maksimović je u toj afričkoj zemlji otkrila blago iz prirode – shea (ši) puter, odnosno "tečno zlato" kako ga često nazivaju. U razgovoru za Priče sa dušom kaže da su je kolege tada nagovarale da ga kupi, a da je ona u početku bila nepoverljiva.

Danas, kada u Srbiji prodaje taj proizvod kaže da je srećna što ih je poslušala, a sve je počelo ovako:
- Svaki put kad sam bila u Gani, kupovala sam zalihe tog putera za prijatelje. Posle nekog vremena oni su počeli da mi traže za svoje prijatelje i tako se krug potražnje širio. Nakon tri godine shvatila sam da imam savršeno tržište za proizvod koji uopšte nije zastupljen u Srbiji. Kako u meni oduvek bukti preduzetnički plamen, odlučila sam da otvorim firmu i počnem da se bavim uvozom sirovina i proizvoda iz celog sveta koji nisu dostupni kod nas. Za sada je to najčistiji afrički ši puter, a ove godine planiram i mnogo novih iznenađenja - kaže sagovornica Priča sa dušom.

Puter koji prodaje u Srbiji je poseban jer se pravi od retke sirovine, od ploda ši drveta koje raste isključivo na afričkom kontinentu i to u savanskim predelima.
Žene u Africi vekovima koriste taj puter u ishrani i za negu svoje kože, kože dece i beba. Svoju dobavljačicu koja je snabdeva puterom upoznala je preko prijatelja u Gani.
- Oduševljena sam što je kvalitet našeg Gana shea putera brzo prepoznat na tržištu. Prvo smo uvezli 500 kg, a za manje od tri meseca prodali smo skoro pola od toga, bez ikakvih ulaganja u marketing. Potražnja je velika i već pre kraja proleća planiram da uvezem još 1.000 kg zajedno sa još jednim novim proizvodom, za koji se nadam da će sve oduševiti - kaže Maksimovićeva.
Dragana naglašava da je ideja Gana kozmetike proizašla iz ideje stvaranja novog, humanijeg sveta, pa tako njena firma donira procenat od prodaje za hitno lečenje dece i odraslih u Srbiji, kao i za školovanje dece u Africi i Indiji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR