Glas Javnosti

SENZACIONALNO OTKRIĆE i dalje intrigira naučnike: Na dnu jezera otkrivena tvrđava DREVNOG NARODA, tvrde da je stara 3.000 GODINA! (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Na dnu najvećeg turskog jezera Van, arheolozi su pre 4 godine otkrili monumentalne ruševine dvorca čija se starost procenjuje na oko tri hiljade godina. Impresivni ostaci, pretpostavljaju stručnjaci, bili su dio utvrde koju je podigla drevna, u mnogim aspektima zagonetna civilizacija Urartu.

Ovo kraljevstvo iz željeznog doba obuhvatalo je velika područja današnje Turske, Armenije i Irana. Procvat je imalo između 9. i 6. stoljeća p.n.e., a temeljito uništenje pretrpjelo je kad su ga osvojili Medijci. Podvodni arheolozi duže od decenije istražuju jezero površine 3.755 kvadratnih kilometara, koje je mjestimično dublje od 400 metara.

Vođa najnovije ekspedicije, Tahsin Ceylan, kroz smijeh je ispričao da su mu kolege koji su ranije ronili na ovome mjestu rekli kako neće ništa otkriti, dodajući kako je oduševljen time što ih je razuvjerio. U jezeru Van istraživači su prije nekoliko godina otkrili i stalagmite koji se protežu na površini od četiri kvadratna kilometra, stvarajući uistinu bajkovit prizor.

(Glas javnosti-Povijest.hr)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR