Glas Javnosti
posta

Sećate li se knjige HILJADU zašto HILJADU zato?! (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Šta je bilo popularno kada ste vi bili dete? Leteći medvedići...I žvake koje su kao cigarete, pa smo i mi mali imali cigarete...I šok žvake i moćni rendžeri...

1000 zašto 1000 zato predstavlja veliki leksikon znanja, ne samo za decu, već i za one malo odraslije.

Da li se sa nostalgijom sećate vremena kada ste odlazili u Trst na kafu, kada se letovalo na hrvatskom primorju, a zimovalo na slovenačkim Alpima i ustajalo na himnu „Hej Sloveni”?

Da li biste više voleli da vaša deca, umesto Sunđer Boba i Nodija, gledaju Branka Kockicu i emisije „Kolariću Paniću”, „Muzički Tobogan” i „Opstanak” i uživaju u avanturama pčelice Maje i umesto video-igrica na kompjuteru igraju lastiš i „arjačkinje – barjačkinje” i da se druže u parku, a ne na „Fejsbuku”?

Da li se sa osmehom sećate kada su se dečji rođendani slavili u dečjoj sobi i kada su glavno posluženje bili sendviči ukrašeni parizerom i krastavčićima i Vasina torta, a ne u igraonicama u kojima zabava sa animatorima i klovnovima koji koštaju kao letovanje u predsezoni?

Kada su se informacije o svetu oko nas saznavale iz enciklopedije „Hiljadu zašto – hiljadu zato”, a ne preko „Gugla” i kada smo kroz sneg, blato i kišne barice samouvereno koračali u „akijak” čizmicama i nosili žute kabanice sa plavom postavom i „mont” jakne?

Iako broj osoba koje se izjašnjavaju kao Jugosloveni u statističkom popisu pada, ako je suditi prema broju članova grupa na socijalnim mrežama koje nose jugonostalgične nazive tipa „Dobra stara vremena”, „Osamdesete su bile godine”, „Jugoslavija – naša jedina država” više od sto hiljada osoba sa nostalgijom se priseća odrastanja u zemlji koja se šepurila od Vardara pa do Triglava!

Uspomene na detinjstvo koje su obeležile viršle u zemičkama, jogurt iz ružičastog tetrapaka, sladoled u plastičnim lopticama, čokoladice „životinjsko carstvo” i „kinder lada” koju je sa prestola popularnosti povremeno smenjivao „cipiripi”...da ne nabrajamo previše.

Među koricama enciklopedije HILJADU zašto - HILJADU ZATO pronaći ćete sve što može zanimati jer ova sveznajuća knjiga obrađuje sve oblasti nauke, prirode, istorije, umetnosti, sporta i zabave...I tako kroz kroz vekove...

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Yugonostalgia - Jugonostalgija (@yugo.nostalgia)

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR