Glas Javnosti

SAVET ZA UZNEMIRENE: Slušanje ove pesme moglo bi ljudima da spasi život, tvrde stručnjaci

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Pesma Tejlor Svift mogla bi da pomogne u spašavanju života, smatraju stručnjaci.

Američko udruženje za srce je pesmu „You’re Losing Me“ proglasilo savršenom za izvođenje kardiopulmonalne reanimacije (CPR), odnosno tehnike spašavanja života koja je korisna u mnogim hitnim slučajevima u kojima je nekome prestalo da radi srce, piše CNN.

Ima 103 otkucaja u minuti, što se smatra da je pravi tempo za ponovno pokretanje srca kompresijama grudnog koša. Objavljena prošlog meseca, pesma 33-godišnje pop zvezde čak uključuje i stih: „Ne mogu da pronađem puls, moje srce više neće da kuca.“


Pesme uz koje se izvodi CPR

Savetuje se ljudima koji vide nekoga kome je potrebna CPR da pozovu hitnu pomoć i da masiraju srce uz tempo pesme. Trenutno je „Stayin’ Alive“ grupe Bee Gees najpopularnija pesma uz koju se izvodi CPR, ali pesma Tejlor Svift bi mogla da postane nova himna prve pomoći.

Ostale pesme sa 103 otkucaja u minuti uključuju „S Club Party“ od S Cluba 7 i „Don’t Get Me Wrong“ od The Pretendersa. Australijsko veće za reanimaciju takođe preporučuje korišćenje pesama preko 100 otkucaja u minuti za kardiopulmonalnu reanimaciju.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR