Glas Javnosti

SAVET: Ove stvari u domaćinstvu NIKAD nemojte čistiti sa VODOM

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Voda je ekološki najprihvatljivije sredstvo za čišćenje u svakom domaćinstvu, ali to ne znači da je prikladna baš za sve površine.

U nastavku donosimo pet stvari koje u domaćinstvu nikako ne biste trebali čistiti sa vodom.

Somot

Somot je odavno izgubio svoj starinski imidž i apsolutno je trendovski materijal kod uređenja interijera. Međutim, čišćenje plišanih jastučnica ili kauča vodom nije nabolja odluka. Ako se osetljiva vlakna namoče pa se posuše, mogu "ostati" u tom novom položaju pa na nameštaju ostaje vidljiv uzorak brisanja. Posebno sredstvo za čišćenje tekstila ili četka su zato puno prikladniji za čišćenje. Jednako vredi i za osetljiva vlakna kao što su antilop ili mikrovlakna.

 

Elektronski uređaji

Prljavštine na ekranima, tastaturama i sličnim aparatima uvek prvo treba ukloniti suvom krpom i nikada ih ne prskati direktno vodom. Za tvrdokornu prljavštinu takođe možeš poprskati blago sredstvo za čišćenje na krpu i njime očistiti uređaj.

Koža

Nameštaj od kože naročito je osetljiv. U kombinaciji sa vodom mogu ostati pruge ili, u najgorem slučaju, materijal može postati porozan i napuknut. Za čišćenje kožnih sofa koristite isključivo posebne proizvode za negu kože.

Mermer

Prilikom čišćenja mermera nemojte koristiti vodu, već ga uvek čiste na suvo. Ako se zbog jake prljavštine mora koristiti voda, najbolje je koristiti je što je moguće manje, inače naslage kamenca mogu nakon nekog vremena učiniti da površina izgubi sjaj.

Laminatni podovi

Premda su mnogi podovi od tvrdog drveta i laminata vodootporni, vremenom se troše, pa ih čišćenje vodom  može oštetiti. Kako biste sprečili "naduvavanje" poda, bolje je brisati ga samo vlažnom krpom ili koristiti poseban podni brisač za drvene i laminatne podove,prenosi Klix.ba.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR