Glas Javnosti

SARDINIJA PRAVI NAJOPASNIJI SIR NA SVETU: Italijani ga jedu vekovima iako je ZABRANJEN još od 1960. godine (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Italijanski sir "Casu marzu" koji se vekovima pravi i jede na Sardiniji izaziva veliku pažnju s obzirom na to da je u Ginisovoj knjizi rekorda proglašen najopasnijim, vlasti su ga zabranile a on je i dalje na tržištu.

Pokvareni sir "casu marzu" čuveni je sir koji proizvode ovčari sa Sardinije. Taj sir u svojoj reportaži televizija CNN na italijanskom ocenjuje kao "tajnog superstara". Još od 1960. godine zabranjena je proizvodnja tog sira, ali se on i danas može naći u većini domaćinstava na Srdiniji, jer se smatra posebnom poslasticom.

Prozvodnja je zabranjena jer se u postizanju posebnog ukusa dopušta da muva "piophila casei" polaže svoje larve u sir, a ta muva "posećuje" i crkotine, to jest leševe životinja.

Zbog toga je u Ginisovoj knjizi rekorda, sir "casu marzu", kako se naziva na sardinijskom dijalektu, 2009. proglašen za najopasniji na svetu. Uprkos zabrani proizvodnje i prodaje, sir se i danas može naći na Sardinjii po ceni od 20 evra za kilogram.

Odluka o zabrani donesena je nakon što je utvrđeno da larve muve koje se kote u siru mogu i nakon što dođu u stomak preživeti i izazvati u stomaku oštečenja i infekcije.

Ali, s druge strane, ovaj sir se na Sardiniji jede vekovima i do sada nije dokumentovano da šteti zdravlju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR