Glas Javnosti

SAHARSKI PESAK NIJE ONO ŠTO MISLIMO: Ovo je prava istina o pojavi koju zovemo "prljava kiša"

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Analiza čestica u BiH dovela je do zanimljivog otkrića.

Nakon medijskih naslova koji su više puta najavili pojavu „opasne prljave kiše“ sa saharskim peskom u Evropi i Bosni i Hercegovini, što je kod velikog broja građana izazvalo zabrinutost, Narodni krizni štab BiH dostavio je Institutu za hemijsko inženjerstvo doo Tuzla, Ispitnoj laboratoriji, uzorak peska sa juga Tunisa i uzorak peska iz mesta Dobošnica Donja kod Lukavca uzetog 7. aprila 2022. godine nakon „prljave kiše“, kako bi se pored analize čestica u kiši izvršila i komparativna analiza pravog saharskog peska sa peskom koji se nalazi u kiši, istakao je advokat Mirnes Ajanović, predsednik BOSS-Bosanske stranke.

Podsetimo, u Srbiji je polovinom marta došlo do padavina koje su ostavile građane u čudu kada su videli pesak po svojim automobilima i po drveću a nakon diskusija na društvenim mrežama svaka objava koja je išla u prilog ovoga što je sada dokazao Ajanović bila je okarakterisana kako drugačije nego kao “teorija zavere”.

Institut za hemijsko inženjerstvo dostavio je Izveštaj o ispitivanju od 24. maja 2022. godine pod brojem: 361-02/22 (za izradu je uplaćeno 725.40 KM), u kojem je utvrđeno da se u ispitivanom uzorku iz BiH nalazi 24 elementa, a da je u odnosu na Pravilnik o utvrđivanju količine štetnih i opasnih tvari u zemljištu FBiH utvrđen sadržaj arsena, barijuma, nikla i cinka u uzorku većem od dozvoljene granične vrednosti.

U odnosu na pesak iz Sahare i saharski pesak iz kiše utvrđeno je da prava kiša sadrži arsena 44 puta više, barijuma 660, nikla 2500, cinka 64 i gvožđa 23 puta više. 

Takođe, utvrđeno je da uzorci sadrže aluminijum u pesku iz Sahare 14.2 mg/kg dok pesak iz prljave kiše u BiH sadrži 10342 mg/kg, što je 728 puta više aluminijuma.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR