Glas Javnosti

RUSKI MATEMATIČKI GENIJE GRIGORIJ PERELJMAN ODBIO NAGRADU OD MILION DOLARA: 'Hvala ali MORAM DA BEREM PEČURKE'! (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Grigorij Pereljman je ponos Rusije ali celokupnog matematičkog sveta. On je čovek koji je uspeo da reši jednu od najvećih matematičkih zagonetki današnjice ali i da odbije nagradu od milion dolara jer mu je važnije bilo da tog dana bere pečurke!

Pereljman je izjavio da je od komšije saznao da je dobio nagradu, kada je ovaj to saznao u vestima na televiziji.

-Odbio sam nagradu Znate, imao sam vrlo mnogo razloga i za jedno i za drugo. Zato sam tako dugo rešava, rekao je Pereljman i dodao da je glavni razlog "nesaglasnost sa organizovanom matematičkom zajednicom. Uostalom ako je moja majka Ljubov mogla da odustane od diplomskog rada iz matematike da bi mene odgajila mogu i ja od ove nagrade, moja je svakako manja žrtva, rekao je tada Pereljman.

On je naglasio da mu se ne dopadaju njena rešenja i da ih smatra nepravednim.

-Mislim da doprinos rešenju tog zadatka (dokaz Poenkareove hipoteze) američkog matematičara Hamiltona nije ni malo manji od mog, rekao je Perelman.

yt

Na zvaničnom sajtu Institut je tada potvrdio da ih je matematičar obavestio o odbijanju nagrade. 

Takođe, Pereljman nije želeo ni da prisustvuje kao gost cereminiji dodele nagrade jer je rekao da tog dana mora da bere pečurke.

Ipak, Pereljman je uspeo da se dogovori sa Institutom da se novčani iznos nagrade uplati domu za nezbrinutu decu u Rusiji.

Često ističe kako je život jako kratak i kako ljudi gube vreme na navežne stvari:

-Svi smo mi na ovom autoputu živita u tranzitu, jednoga dana, neko pre a neko kasnije, doći ćemo do kraja tog autoputa, do izlaza. Ne znam šta je posle toga ali do tada nema mnogo vremena. Maslina živi hiljadu godina pa se ne nervira zbog novca i politike a čovek u proseku živi 70 godina i sve mu smeta, rekao je Pereljman,

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR