Glas Javnosti

RUSI NAPRAVILI SOPSTVENU VERZIJU VIKIPEDIJE: "Ruviki" počinje sa radom ove godine

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ruski analog poznate "Vikipedije" pod nazivom "Ruviki" počeće sa radom već ove godine, a beta testiranje će, kako se očekuje, biti završeno 15. januara, otkrili su danas za TASS iz pres službe enciklopedije.

Beta verzija ruske internet-enciklopedije već je dostupna za čitanje, i to od sredine prošle godine, i može joj se pristupiti preko ovog linka. Konačna verzija, kako javlja "Izvestija", podrazumevaće tehnološke izmene u odnosu na beta verziju.

 

Za sada, na sajtu ima 1.940.683 članka, a najčitaniji tekstovi u fazi testiranja bili su spisak poznatih ličnosti koji su preminulih tokom 2023. godine, palestinsko-izraelski sukob, SVO, ali i članci posvećeni međunarodnoj izložbi i forumu "Rusija", najpopularniji filmovi u Rusiji, Moskvi, predstave u čuvenom pozorištu Boljšoj teatar i tako dalje.

"Ruviki" će imati izdvojene tematske celine, uključivaće i opciju audio-prepričavanja sadržaja članka, video-sekciju, podkaste i personalizovani sadržaj. 


Već sada platforma "Ruviki" postoji na čak 20 jezika naroda koji žive u Rusiji, a planira se da će tokom ove godine biti omogućeno čitanje sadržaja na još deset jezika.

Autori tekstova mogu biti kako stručnjaci za određenu temu, tako i obični građani, ali za verifikaciju sadržaja odgovaraju isključivo profesionalci, ističu iz "Ruvikija". Ukoliko članak bude napisan lepo i ukoliko bude sadržao istinitu informaciju – mesto u enciklopediji mu je zagarantovano, ocenjuju ruski zvaničnici.


Podsetimo, potreba za ruskom enciklopedijom nastala je nakon otpočinjanja SVO, budući da, kako tvrdi Moskva, svima poznata "Vikipedija" dozvoljava da se objavljuje informacija, koju Kremlj smatra neistinom. Moskva je posebno nezadovoljna time jer se, između ostalog, radi o informacijama povezanim sa SVO i ruskom vojskom.

Iz Saveta Federacije Rusije kažu da se očekuje da će se protiv "Vikipedije" u Rusiji stoga podizati nove tužbe, zbog nepoštovanja ruskih zakona i odbijanja da se ukloni sporan sadržaj.


Glas javnosti/

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR