Glas Javnosti

RODNA RAVNOPRAVNOST ALI NE I U KULTURI: Žene dominantnije od muškaraca u kulturi Srbije

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Prema istraživanjima Zaprokula, jedine institucije kulture koja se bavi trendovima i aktuelnim stanjem u kulturi, rodna ravnopravnost u kulturi Srbije se stalno unapređuje, ali je neophodno da žene budu još vidljivije i međusobno povezanije, saopšteno je danas iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Kako se navodi, „Žene u javnim ustanovama kulture“, najsveobuhvatnija, statistička studija o položaju žena u kulturi pokazala je konstantu da su žene u kulturi dominantnije od muškaraca, i da je u njoj zaposleno čak 59 odsto žena.

Žene su u većoj meri i posetioci kulturnih dešavanja, pa tako 61 odsto žena posećuje pozorišta naspram 39 odsto muškaraca, dok su u muzejima brojke još veće – 63 odsto žena prema 37 odsto muškaraca, piše N1.


Dodaje se da žene češće čitaju i češće posećuju biblioteke, a tipičan profil takve čitateljke je mlada, visokoobrazovana žena, stanovnica urbanog područja.

Zaprokul je po prvi put u Srbiji sproveo i istraživanje „Identiteti žene u savremenom vizuelnom stvaralaštvu“ na uzorku od 256 ispitanica, vizuelnih umetnica iz Srbije, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Severne Makedonije, a ciljevi istraživanja su bili afirmacija i što veća vidljivost ženskog stvaralaštva.

Prema tom istraživanju, nešto više od 40 odsto vizuelnih umetnica smatra da su one danas još uvek nedovoljno vidljive.

Premda su žene oduvek bile deo istorije umetnosti, one nisu bile prisutne jednakim intenzitetom i kontinuitetom kao muškarci.


Čak 72.8 odsto vizuelnih umetnica smatra da je za njihovu profesionalnu afirmaciju veoma važna aktivnija i bliskija saradnja sa kustosima i kustoskinjama, kao i drugim umetnicama na zajedničkim projektima.

Položaj vizuelnih umetnica – kao i žena u drugim umetnostima – više nikad ne treba da bude tabu tema, i sve institicije kulture treba da im pruže još intenzivniju javnu podršku da slobodno progovore o društvenim sterotipima, prevazilaženju predrasuda, jačanju rodnog identiteta i uopšte položaja žena u umetnosti savremene Srbije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR