Glas Javnosti

REMEK DELO NA 189 METARA ISPOD NIVOA MORA: Atlantik 'bogatiji' za PODVODNI KRUŽNI TOK koji ostavlja bez daha (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U Atlantskom okeanu počinje sa radom impozantna građevina, prvi kružni tok koji se nalazi na neverovatnoj dubini od 189 metara i biće ukrašen instalacijom domaćeg umetnika Trondura Paturson kako bi putnici uživali, pored onoga što već krasi dubine okeana.

Radovi na prvom podvodnom kružnom toku završeni su ispod severnog Atlantskog okeana, u sklopu radova na 11 kilometara dugačkom tunelu ispod dna koji povezuje 2 od 18 Farskih ostrva.
 
Na najdubljem delu, tunel "Ejsturojar" leži 189 metara ispod nivoa mora. Parlament Farskih ostrva je 2014. godine odobrio planove izgradnje tunela koji bi povezivao prestonicu Torshavn sa dva mesta na ostrvu Ejsturojar - Runavikom i Strendurom.

Tunel će skratiti razdaljinu između Torshavna, koji se nalazi na najvećem i najnaseljenijem ostrvu Strejmoru, sa dva sela na ostrvu Ejsturojar sa 55 na 17 kilometara. Vreme putovanja će sa sat vremena biti skraćeno na 16 minuta.

 

Drugi tunel je takođe u izgradnji i spajaće ostrva Strejmoj i Sandoj. Sistem tunela je najveći infrastrukturni projekat u istoriji Farskih ostrva i planira se da bude gotov do 2024. godine. Vrednost radova na oba tunela procenjena je na 265 miliona dolara.

Radovi na tunelu prema Ejsturojaru planirani su da budu završeni do početka 2021. godine, ali su urađeni pre roka, pa će biti otvoren 19. decembra kada prođe sve bezbednosne provere. Što se tiče drugog tunela oko 60 odsto radova na bušenju je završeno.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR