Glas Javnosti
posta

NAGRADNA IGRA GLASA JAVNOSTI! Razlozi zbog kojih DECA treba da ČITAJU STRIPOVE!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U školama se od dece traži da čitaju i razumeju mnogo različitih žanrova knjiga. Što više čitaju to se bolje razumeju i snalaze u komunikaciji.  Kaže se da dete koje čita postaje čovek koji mislli.

Mnogo dece ne voli čitanje, već slobodno vreme provode na  računarima i telefonima igrajući igrice. Prodavnice strupova su parvo mesto za roditelje koji ne mogu naterati dete da čita.

Stripovi su potcenjen resurs za razvoj pismenosti kod dece jer itekako mogu pomoći u poboljšanju veštiine čitanja kod najmlađih. Predstavljamo vam samo neke od razloga po kojim su stripovi sjajno rešenje za dečiji razvoj.

 

1) Stripovi su dobra zamena onim ”dosadnim i suvoparnim” lektirama. Sigurno je da deca više uživaju u onome u čemu i sami učestvuju. A stripovi nude upravo to. Čitajući stripove i prateći tok radnje kroz vizuelno predstavljen sadržaj, deci je više stalo do razumevanja likova i same priče.

2) Najmlađi će biti izloženi razvoju likova koji oni dožive tokom svojih avantura. Grafički romani se sastoje iz pojedinačnih epizoda i svaka od njih ima svoj sopstveni luk priče koji je deo kompozicije velike priče grafičkog romana. Deca bi na efektne načine doživela unutrašnje i spoljašnje sukobe likova i na sjajan način sagledala uticaj postavljanja i razvoja tematike u određenom prostoru i vremenu, te kako manji deo priče može uticati na njen kompletan razvoj.

 

3) Možete pronaći strip koji se uklapa sa bilo kojim književnim stilom pripovedanja koji zamislite u bilo kom žanru.  Istorijski, naučna fantastika, drama, triler, akcija i u svakom od tih žanrova postoji mnogo drugih podžanrova. Uvek možete pronaći  nešto što će odgovarati željama i interesovanjima svakog deteta.

 4) U stripovima nema prostora za suvoparno razvlačenje koje ubija pažnju i interesovanje dece. Ilustracije u stripu su mnogo  važne i one znače mnogo manje bez pravih reči. Mark Tven je govorio da je razlika između ”pravih reči” i ”skoro pravih reči” jednaka razlici između groma i gromobrana. Stripovi su pravi primer toga.

 

5) Stripovi su sjajno mesto za decu da istraže složenost društvenih, političkih i istorijskih pitanja. Npr. Ako pročitate ”Nadzirače” Alana Mura, da biste ga bolje razumeli morate istražiti istorijsku epohu u koju je narativ njegovog romana smešten (Hladni Rat). Mnogi stripovi su smešteni u razna istorijska razoblja, koji se predstavljaju kao fikcija ukorenjena u stvarnosti i čitajući ih deca će biti usmerena na put istraživanja i traženja dubljeg značenja onoga što su u stripovima pročitala.

Zato smo odlučili da vašu decu nagradimo.

Glas Javnosti u saradnji sa Čarobnom knjigom odlučio je da spremi poklone za naše najmlađe. Obradovaćemo čak šestoro mališana koji će pred spavanje uživati u pustolovinama Malaca. Ne postoji dete koje se nije smejalo avanturama Miniona zato će biti preuzbuđeni kada vide da im stižu u formi stripa.

Više o uslovima učestvovanja na našoj FEJSBUK STRANICI.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR