Glas Javnosti

Prvi put snimljena: Albino panda - jedina na svetu

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Bez prepoznatljivih crnih mrlja na telu kao izražajnih crvenih očiju, ova panda je i zvanično proglašena za jedinu džinovsku albino pandu na svetu

Jedina albino panda na svetu napokon je usnimljena. Na snimku se vidi potpuno bela panda kako se približava ženki pandi i njenom mladuncu u Volong nacionalnom prirodnom rezervatu u kineskoj provinciji Sičuan.

Neverovatni snimci dokumentovali su kako je "obična" crno-bela panda ostala potpuno smirena kada joj se približila albino životinja. 

Reagovala je tek kada je pridošla životinja krenula ka njoj i njenom mladunčetu i tek tada je reagovala, verovatno iz predostrožnosti da zaštiti malu pandu.

Ona i mladunče su sami otišli, a albino panda je ostala i onjušila ceo prostor gde su druge dve životinje boravile.

Iz rezervata kažu da je moguće da je ženka i sama imala potpuno bele mladunce pa je stoga tako mirno odreagovala. "Mladunče na snimku ima jednu do dve godine a skroz bela panda je veličine gotovo odrasle jedinke. Krajem februara pande u Volongu ulaze u sezonu parenja tokom koje su ženke sa mladuncima vrlo agresivne ako im prilazi druga jedinka. Ova je bila vrlo smirena i nije reagovala uobičajeno pa je moguće da je i sama imala potpuno bele potomke", kaže Vei Rongping iz rezervata.

On je dodao da imaju ukupno 15 snimaka na kojima je zabeležena interakcija albino pande sa ovom ženkom a prvi put je snimljena aprila 2019. godine u ovom rezervatu na visini od nekih 2.000 metara.

Bez prepoznatljivih crnih mrlja na telu kao izražajnih crvenih očiju, ova panda je i zvanično proglašena za jedinu džinovsku albino pandu na svetu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR