Glas Javnosti
posta

PRVI PUT FOTOGRAFISANA OGROMNA CRNA RUPA U NAŠOJ GALAKSIJI: Zastrašujuće otkriće uživo snimljeno (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Astronomi su danas objavili da su u centru Mečnog puta fotografisali supermasivnu crnu rupu. Fotografija onog što je američka astrofizičarka Feryal Ozel nazvala "nežnim gigantom" je javno objavljena.

Ozel je angažovana na Univerzitetu Arizona i deo je projekta "Ivent Horizon Teleskop" kog čini 300 naučnika iz 13 institucija, a koji upravljaju globalnom mrežom teleskopa.

Prva fotografija crne rupe ikada iz galaksije Mesier 87 (M87) nastala je 2019. Astronom Šeperd Doeleman iz Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonian je tada poručio da smo "videli ono za šta samo mislili da nećemo moći  da vidimo".


Majkl Džonson, takođe iz spomenutog centra, je poručio da su poslednja saznanja, kako je izjavio, neverovatna potvrda Anštajnove teorije relativiteta.


List Njujork Tajms piše da postoje indicije da u centru svake galaksije postoji crna rupa koja može milione ili milijarde puta više biti masivnija od Sunca. Astronomi još ne znaju kako su crne rupe postale tako velike.

Paradoksalno je to što su one najsvetliji objekti u svemiru jer imaju sposobnost apsorpcije svetlosti. Većina materije iz svemira ulazi u njih. Otkrića iz 60-ih godina su navela da se ozbiljno prihvati ideja da crne rupe zaista postoje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR