Glas Javnosti
posta

SAMO 29 DANA POSLE SPAŠAVANJA SNIMILA FILM O TITANIKU: Zbog njega je ova lepotica utehu pronašla u nacizmu (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Od 14. maja 1912. godine do danas snimljeno je oko 45 ekranizacija tragedije koja je zadesila Titanik, računajući igrane filmove, serije, crtane filmove... Najpoznatiji je, bez konkurencije, onaj iz 1997. sa Kejt Vinslet i Leonardom di Kaprijom, ali titula "prvog" i po mnogo čemu najbizarnijeg filma o ovoj temi ide ostvarenju pod nazivom "Spašeni sa Titanika".

Spomenuti film snimljen je, verovali ili ne, 14. maja 1912. godine, samo 29 dana nakon što je brod zapravo potonuo! A to je tek prva stvar od serije bizarnosti koja su vezana za ovaj film, i to najviše zahvaljujući glavnoj glumici, lepotici koja je smatrana najvećom zvezdom filmske industrije početka 20. veka, Doroti Gibson.

Rođena 1889. godine u Nju Džersiju, sa tri godine je ostala bez oca Džona Brauna, a njena majka Polin Bosen udala se za Džona Gibsona. Sa 17 godina počela je da pravi prve korake u šou biznisu, pa je imala veliki broj nastupa kao pevačica i plesačica na Brodveju, gde je bila deo mjuzikla "The Dairymaids" iz 1907. godine. Sa 20 godina postala je zaštitno lice umetnika Harisona Fišera, koju je koristio za veliki broj postera, razglednica, ilustracija za knjige... To je potrajalo u naredne tri godine, a za to vreme krasila je i naslovne strane časopisa Kosmopoliten u više navrata, pa ju je javnost znala kao "Originalnu Fišerovu devojku".

U to vreme bila je u braku sa Džordžom Batijeom, kog je napustila 1913. godine.

Posao ju je neretko vodio u Evropu, pa je postala vodeće lice studija Ekler u julu 1911, a publika na "starom kontinentu" ju je prosto obožavala. Prirodnost, suptilnost i neka neopisiva energija stvorile su od nje pravu zvezdu svog vremena. 

 

A onda je došla 1912. godina. Doroti je prethodno provela šest nedelja na odmoru u Italiji, nakon čega je odlučila da iskoristi Titanik kako bi se zajedno sa svojom majkom vratila u Njujork, gde je u Fort Liju trebalo da napravi novi serijal fotografija za Ekler. Tokom večeri 14. aprila, partiju bridža prekinuo je udarac broda u santu leda, a Doroti je, dok su ljudi oko nje umirali, uspela da uđe na čamac za spašavanje broj sedam, odakle ju je spasila Karpatija.

Maltene odmah po povratku u Njujork, na nagovor menadžera, započela je rad na pisanju scenarija za film "Spašeni sa Titanika" u kom je glumila glavnu ulogu. Pojavila se u filmu noseći istu odeću u kojoj je spašena. Uprkos ogromnom uspehu u SAD, Engleskoj i Francuskoj, sve kopije su nestale u požaru koji je 1914. zahvatio prostorije studija Ekler, ali nije samo film otišao u nepovrat.

Iako je izgledalo da je dobro, iskustvo sa broda, te ponovno proživljavanje stresa nepunih mesec dana kasnije, ostavili su velikog traga na Gibson, pa je u maju 1912. godine otišla u penziju kao najplaćenija glumica na svetu u tom trenutku, kako bi se posvetila pevanju u horu. 

Godine 1917. SAD je, nakon traumatične veze, zamenila Francuskom i Italijom, u kojoj je tokom trajanja drugog svetskog rata bila. Za taj period vezane su i optužbe da je bila ne samo simpatizer već i tajni agent nacista! 

Ipak, tog dela svoje prošlosti odrekla se do 1944. godine, kada je uhapšena u Milanu pod optužbom da je agitovala protiv Berluskonijevih fašista, ači je uspela da pobegne iz zatvora. 

Preminula je 1946. godine u hotelu Ric u Parizu od posledica srčanog udara.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR