Glas Javnosti

Prva indijska svemirska misija za proučavanje Sunca stigla na konačno odredište

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Prva indijska svemirska misija za proučavanje najvećeg objekta Sunčevog sistema nazvana je po Suriji - hinduističkom bogu Sunca

Prva indijska misija za posmatranje Sunca stigla je danas na svoje konačno odredište, do tačke u svemiru odakle će moći neprekidno da posmatra Sunce. 

Letelica Aditja-L1 je putovala ka Suncu četiri meseca od poletanja 2. septembra.


Svemirska agencija Isro lansirala je Aditju-L1 samo nekoliko dana pošto je Indija ušla u istoriju postavši prva zemlja koja je uspešno prizemljila sondu blizu južnog pola Meseca. Indijski premijer Narendra Modi rekao je da je misija značajan i izuzetan podvig.

"To je svedočanstvo izuzetne posvećenosti naših naučnika u realizaciji jedne od najkompleksnijih i najsloženijih svemirskih misija", napisao je Modi na platformi X (Tviter).

Prva indijska svemirska misija za proučavanje najvećeg objekta Sunčevog sistema nazvana je po Suriji - hinduističkom bogu Sunca, koji je takođe, poznat kao Aditja.


L1 označava Lagranžovu tačku 1, tačno mesto između Sunca i Zemlje gde je letelica sada stigla. Prema Evropskoj svemirskoj agenciji, Lagranžova tačka je mesto gde se gravitacione sile dva velika objekta, kao što su Sunce i Zemlja, međusobno poništavaju, omogućavajući letelici da "lebdi".

L1 se nalazi 1,5 miliona kilometara od Zemlje, što je jedan odsto udaljenosti Zemlja-Sunce.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti
Glas javnosti/U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR