Glas Javnosti

PRONAĐEN NATPIS POSLEDNJEG VAVILONSKOG KRALJA: Artefakt na klinastom pismu nađen u Saudi Arabiji! (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Izuzetno značajan arheološki artefakt pronađen je u Saudijskoj Arabiji i baca novo svetlo na istoriju Vavilona i njegovog poslednjeg vladara,

Natpis star 2.550 godina, napisan u ime poslednjeg kralja Vavilona Nabonida, otkriven je na bazaltnoj steni na severu Saudijske Arabije, saopštila je Komisija za turizam i nacionalno nasleđe te zemlje.

Gravura na vrhu natpisa prikazuje kralja Nabonida kako drži skiptar, kao i još četiri slike, među kojima su cvet, zmija i prikaz Meseca.

Veruje se da te slike imaju religiozno značenje.

youtube

Ispod gravura je oko 26 redova klinastog pisma, koje trenutno dešifruju stručnjaci.

To je, ističe se u saopštenju, najduži natpis na klinastom pismu ikada pronađen u Saudijskoj Arabiji.

Natpis je pronađen u Al Hajtu u regionu Hail, gde se nalaze brojne drevne lokacije, među kojima su ostaci tvrđava, umetnost u kamenu i vodovodne instalacije.

Kralj Nabonid vladao je od 555. do 539. godine pre nove ere.

Vavilonsko carstvo se prostiralo od Persijskog zaliva do Sredozemnog mora, a Nabonid je na pocetku vladavine osvojio deo današnje Saudijske Arabije i na da živi u gradu Tajma, gde je ostao do 543. godine pre nove ere.

Zašto je odlučio da duže vreme živi u današnjoj Saudijskoj Arabiji, stvar je rasprave medu istoričarima, a pojedini stručnjaci smatraju da su verovatni razlog sukobi sa vavilonskim sveštenicima.

youtube

Na kraju Nabonidove vladavine Vavilonsko carstvo se našlo na udaru Persijskog carstva, koje je predvodio kralj Kir Veliki Persijanci su zauzeli Vavilon 539. godine pre nove ere, a Vavilonsko carstvo se srušilo.

Sudbina Nabonida posle sloma nije poznata.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR