Glas Javnosti

PROGOVORIO EGIPATSKI SVEŠTENIK STAR 3.000 GODINA: Naučnici odštampali glasne žice MUMIJE pomoću 3D štampača! (AUDIO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Tim britanskih naučnika realizovao je zapanjujući podvig. Uspeli su verno da reprodukuju glas mumije egipatskog sveštenika koji je mrtav već skoro 3.000 godina!

Mumija nazvana Nesjamun rodom je iz Tebe i pripadala je svešteniku koji je živeo u doba vladavine faraona Ramzesa XI. Sveštenik je svoje dužnosti obavljao u sklopu hramova u Karnaku.

Spoj glasova E i A

Do sad su naučnici uspeli da reprodukuju jedan zvuk koji liči na dugačak spoj slova E i A. - Zvuk koji se čuje proizvode njegove glasne žice iz položaja u kom leži u sarkofagu - kaže Dejvid Hauard, stručnjak za govor s londonskog univerziteta Rojal Holovej.

Naučnici su glas davno preminulog sveštenika rekonstruisali tako što su pomoću 3D štampača odštampali njegove glasne žice, koje su bile očuvane zahvaljujući mumificiranju.

 

Njihov rad je objavljen na otvorenom naučnom portalu Sajentifik riports, zajedno sa snimkom glasa drevnog sveštenika.

- Ovo je prvi uspešan pokušaj da se veštački reprodukuje glas preminule osobe.

 

Projekat nam je dao jedinstvenu priliku da čujemo zvuk nekoga ko je odavno mrtav - rekla je Džoan Flečer, profesorka arheologije na univerzitetu u Jorku i koautor studije.

 Naučnici veruju da je Nesjamun živeo oko 1.100 godina pre Hrista.

Poruka na sarkofagu

- Ispunili smo želju ovog sveštenika da se njegov glas čuje i posle smrti. Ta poruka je bila napisana na sarkofagu u kome se nalazilo njegovo mumificirano telo.

 

 

Druga faza - pesma sveštenika

Meko tkivo u grlu i glasne žice mumije bili su odlično sačuvani, tako da je sveštenik Nesjamun bio savršeni kandidat za ovaj projekat. Naučnici se nadaju da će u drugoj fazi eksperimenta uspeti da reprodukuju zvuk njegovog pevanja.

- Egiptolozima su već poznati fonetika i način izvođenja muzike tog perioda, tako da možemo da reprodukujemo delove sveštenikovih pesama - tvrdi Dejvid Hauard.

 

(Glas javnosti)
 
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP